Tetszett a cikk?

„A módosítás a továbbalkalmazás lehetőségét elhagyja a javaslatból.” Ezt írja indoklásként a törvényalkotási bizottság, amely a jövő keddi szavazás előtt átírta a tervezetet.

A kormány április végén azt javasolta, hogy a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló januári törvény maradjon hatályban az őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig. A tervezet azt is tartalmazta, hogy ha a kormány a jelzett napnál korábban szünteti meg a veszélyhelyzetet, addig a napig akkor is maradjanak érvényben azok a kormányrendeletek, amelyek „a veszélyhelyzet megszűnését követő időszak tekintetében állapítanak meg általánosan kötelező magatartási szabályt”.

Az Országgyűlés főbizottsága csütörtökön ezt a részt törölte.

Ha ezt a plenáris ülésen elfogadják, ahogy a törvényalkotási bizottság módosító indítványait csaknem mindig, akkor a törvényből csak annyi marad, hogy a januárban elfogadott jogszabály hatályát meghosszabbítják az első őszi ülésnapot követő 15. napig, és hogy a kormánynak joga van a veszélyhelyzetet már ezt megelőzően megszüntetni.

Jövő kedden összesen 20 törvényről szavaz az Országgyűlés. Ezek egyike a civil szervezetekről szóló, az Európai Unió Bírósága által elmarasztalt törvény visszavonása, amely azonban az érintettek szerint felemás, mert közpénzt nem használó szervezetekre terjeszti ki az Állami Számvevőszék hatáskörét. Ehhez a törvényalkotási bizottság azt fűzte hozzá, hogy véglegesen törölni kell a „külföldről támogatott” szervezetek nyilvántartását, amelybe az állatvédőktől az Autóklubig sokan kénytelenek voltak jelentkezni, míg azok a jogvédő szervezetek, amelyek ellen a szabályozás irányult, nem tették ezt meg.

Ismét változtatnak az alapítványi fenntartásúvá vált Miskolci Egyetem vagyonjuttatásán. A kormány áprilisban azt javasolta, hogy az intézmény kapja meg az Ózdi Acélművek (ÓAM) állami tulajdonban lévő 20 százaléknyi részvényét.

Ezt azonban akkor a szavazás előtt a törvényalkotási bizottság indoklás nélkül törölte.

Most, nem egészen egy hónap múlva ugyanez a testület, szintén indoklás nélkül mégis azt javasolja, hogy a Miskolci Egyetem váljon tulajdonossá a német többségi tulajdonos mellett az ÓAM-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!