szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2017-ben cserkészte be a szigetszentmiklósi nőt, egy vállalkozó volt feleségét. Megütötte, megszúrta és eltemette, de az áldozat ekkor még élt. A bíróság jelezte, az ügyben utaltak adatok egy felbujtó létezésére is, de az ügyészség csak Sz. A. ellen emelt vádat.

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki élve eltemetett egy nőt Újhartyán határában.

A férfi, aki 27 éven keresztül dolgozott rendőrként, majd magánnyomozással és őrzés-védelemmel foglalkozott, az elsőfokú ítélet szerint megütött, majd késsel több helyen megszúrt egy nőt, akit aztán élve eltemetett 2017 áprilisában.

A tettesnek a bűncselekményt megelőzően nem volt számottevő jövedelme. Mivel ismerte a szigetszentmiklósi áldozat férjét, akivel a nőnek céges pénzügyek miatt is megromlott a viszonya, elhatározta, hogy megpróbál pénzt szerezni a volt feleségtől. Először megfigyelte a lakóhelyét és a szokásait, majd egy parkolóban beült hozzá az autóba, és azt hazudta, hogy a volt férj tartozik neki 40 millió forinttal.

Később elhatározta, hogy meg is öli a nőt, akivel találkozót majd kocsival elvitte egy erdős területre Újhartyán közelében, ahol kiszállította, dulakodtak, és több alkalommal fejbe ütötte a nőt, majd zsebkésével háton, mellkason és nyakon szúrta.

A nő még életben volt, amikor a közelben eltemette.

Férfit első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tavaly július 3-án ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt azzal, hogy legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú nyilvános ülésén a vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ítélőtábla ellenben úgy találta, hogy az objektív bizonyítékok – például a térfigyelő kamerák felvételei, a sértett internetes elektronikus fiókjának helymeghatározási adatai, a hívás- és GPRS-adatforgalmazási adatok –, továbbá a szakértői vélemények és más bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy 2017. április 27-én délután 16 óra körül találkoztak, és a vádlott volt az, aki nemcsak a helyszínre kísérte, de utoljára látta élve az áldozatot, tehát ő ölte meg. Egyetértett a tábla az elsőfokú bírósággal abban is, hogy a vádlott anyagi ellenszolgáltatásért ölte meg a sértettet, cselekményét a közvetlen haszonszerzés motiválta.

A tábla szerint az elsőfokú bíróság törvényesen minősítette a vádlott cselekményét előre kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek.

A tábla jelezte azt is, hogy az

eljárásban ugyan adatok merültek fel a felbujtó – a vádlottat a sértett megölésével pénzért megbízó – személyére nézve, tekintettel azonban arra, hogy az ügyészség csak a bűncselekmény tettese, Sz. A. ellen emelt vádat, a bíróság a vádhoz kötöttség elve értelmében a felbujtó személyének büntetőjogi felelősségét nem vizsgálhatta, és erre irányuló bizonyítást sem vehetett fel.

Az Sz. A. ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla május 12-én meghozott jogerős határozatával helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét, így a vádlott életfogytig tartó szabadságvesztéséből leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!