Tetszett a cikk?

Ausztriában kedden hajnalban megkezdődött az egész országra kiterjedő akció: a dolgozók sztrájkokkal és utcai blokádokkal tiltakoznak a kormány tervezte nyugdíjreform ellen.

A Burgenland északi részén lévő magyarországi határátkelőkön hajnali 5 órakor kezdődött a blokád, de nem keletkezett nagy torlódás. A hegyeshalmi átkelő előtt, Mönchsdorfnál Pomogy (Pamhagen) felé terelték el a személyautókat, a kamionokat félreállították. Osztrák közlés szerint a magyar hatóságok a személyautókat Pomogy, Szlovákia és a régi határátkelő felé terelik. A blokád reggel 9 óráig tartott.
Bécsben és a város körüli bevezető utakon hatalmas torlódásokat okozott a tömegközlekedés sztrájkja a reggeli csúcsforgalomban. Az ÖAMTC autóklub belvárosi gyorsfelmérése szerint nagyon sokan szálltak át kerékpárra, rollerre és görkorcsolyára. A bécsi repülőtéren a délelőtti órákban késések várhatóak az utaskezelésnél. Súlyos közlekedési helyzet alakult ki Grazban és Salzburgban is.
Ausztriában kedden nincs tanítás az egyetemeken és főiskolákon, és a napilapok közül csak az ország nyugati részében jelent meg néhány. Fritz Verzetnitsch, a sztrájkra felszólító ÖGB Osztrák Szakszervezeti Szövetség elnöke kora hajnalban a bécsi Südbahnhof postai elosztójában már a második üzemi gyűlésen vett részt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett nyugdíjreform a fiatalokat későbbi nyugdíjuknál a mai számításhoz képest mintegy 25 százalékos vesztességgel sújtja, és ennek ellensúlyozására havi 500 eurót kellene magán nyugdíjpénztárba fizetniük. Hangsúlyozta, hogy nem politikai sztrájkról van szó, hiszen a tiltakozás nem a kormány ellen, hanem egy konkrét intézkedés ellen irányul.
Ha a keddi tiltakozások nem vezetnek eredményre, vagyis nem bírják rá a kormányt, hogy egyeztesse terveit az érdekképviseletekkel, az akció jövő kedden folytatódik: akkor a tanítók sztrájkja miatt nem lesz tanítás az általános iskolákban sem. (MTI)
Vannak, akik véletlenül megkapták az Android 11-et

Vannak, akik véletlenül megkapták az Android 11-et

Eladó egy régi VW Bogár 31, azaz harmincegy kilométerrel

Eladó egy régi VW Bogár 31, azaz harmincegy kilométerrel

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó