Tetszett a cikk?

Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatával összehangolva, kellő türelemmel kellene megalkotni az önfoglalkoztatókra vonatkozó szabályokat, a kapkodással – figyelmeztettek a nagyobb munkaadói érdekképviseletek és kamarák a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szakmai vitára bocsátott előterjesztésére reagálva.

Garzó Lilla, a tárca helyettes államtitkára elmondta, hogy az önfoglalkoztatás statisztikai gyűjtőfogalom, a nemzetközi munkaügyi szabályozásban nem bevett kategória. A minisztériumba érkező vélemények között volt olyan javaslat is, hogy az új önfoglalkoztatói szabályozás megalkotásáig vonják vissza a Munka Törvénykönyvében, illetve a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényben a közelmúltban bevezetet változtatásokat. Ezek a színlelt szerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében pontosították az ellenőrzési gyakorlatot. Az érdekképviseletek közül volt, amelyik felvetette: a színlelt megbízási, vállalkozói szerződésekkel kapcsolatban nem csupán a szigorúbb munkaügyi, de a szigorúbb adóügyi ellenőrzéstől is tartsanak.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy több javaslat érkezett arról, hogy ne egy önfoglalkoztatói törvény készüljön, hanem az egyes szakterületekre külön-külön önálló jogszabály. Így például a meglévő szakmai törvény módosításával vagy új törvény alkotásával kellene szabályozni a művészek, az újságírók, a biztonsági és vagyonőrök, a sportolók, a fuvarozók és más speciális szakterületek önfoglalkoztatását. Több szakmai szervezet már törvénytervezet-vázlatot is küldött véleményéhez.
A szakmai javaslatok egy része szerint az önfoglalkoztatást nem a munkaviszonyra vonatkozó szabályokkal kellene rendezni. Ez egy sajátos vállalkozói kategória, ezért a vállalkozásról szóló törvényekkel összhangban lenne indokolt kidolgozni az önfoglalkoztatásra vonatkozó szabályokat. E keretek között is megoldható lenne a kényszervállalkozások szociális védelmének erősítése – hangsúlyozzák az érdekképviseletek.
Garzó Lilla elmondta, hogy a már beküldött, illetve a további szakmai javaslatok összegzését követően őszre készítenek a kormány számára előzetes javaslatot az önálló foglalkoztatás lehetséges szabályozására. (MTI)
Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó