Tetszett a cikk?

A tavaly apává lett francia férfiak 59 százaléka, 336300 kispapa vette igénybe azt a 11 napos fizetett szabadságot, amelyet az új jövevénnyel való megismerkedésre 2002 januárjától törvény biztosít számukra a gyermek születését követő négy hónapon belül. Ikrek világra jöttekor 18 napra nő a kedvezmény, s ehhez még hozzáadódik az apákat már korábbról megillető háromnapos „szülési szabadság".

Szakmai körökben forradalmi szemléletváltozásként értékelik az előző, szocialista kormányzat által 2001-ben kodifikált új lehetőség iránt megmutatkozott érdeklődést. A számszerű adatok meggyőzően igazolják, a férfiak fontosnak érzik az újszülöttel való szoros kapcsolat kialakítását, és a körülötte adódó teendők elsajátítására is örömmel vállalkoznak.
Tavaly Franciaországban 645 ezer gyermek jött a világra, s az érintett apák többsége élt a törvény nyújtotta új lehetőséggel. A legtöbb babázó kispapa a munkások és a közepes jövedelmű alkalmazottak körében található, a magas fizetésű káderek, vezető beosztásban lévő családapák, vállalatvezetők számára egyelőre túl nagy áldozat, hogy szakmai tevékenységüket – illetve havi bevételüket – a családi örömök mögé sorolják. Feltehetően nem kőszívű apákról van szó: a csecsemő mellett töltött időre jutó fizetés kompenzálását a törvény havi 2352 euróban (mintegy 600 ezer forint) maximálta.
Az anyai szerep átvállalásának igénye a statisztika szerint nem föltétlenül a kezdő papákat keríti hatalmába. A kismamákat ideiglenesen tehermentesítő anyaszívű papák átlagos életkora 34 év, ez kicsivel magasabb, mint a gyermekáldásban első ízben átlagosan 32,5 évesen részesülő férfiaké. (MTI)
Orosz virológus kérdőjelezte meg az orosz Covid-vakcina biztonságosságát

Orosz virológus kérdőjelezte meg az orosz Covid-vakcina biztonságosságát

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket