Tetszett a cikk?

Az EU-ban 2006-ban életbe lépő új szabályozások a jelenleginél is kedvezőbb feltételeket tremtenek az uniós polgárok számára a szociális biztonság több területén. Például az új európai egészségbiztosítási kártya jövő júniusi bevezetése is már ezt szolgálja.

A foglalkoztatási, egészségügyi, szociálpolitikai és fogyasztóvédelmi tanács a munkavállalók unión belüli szabad áramlásával összefüggésben tekintette át a családi ellátások, az előnyugdíj és a munkanélküli ellátások tagállamok közötti összehangolását, amely az EU soros olasz elnöksége által kiemelt fontosságúnak minősített feladatok közé tartozik.
A 2006-tól várható új szabályok az ilyen ellátásokhoz való hozzáférés tekintetében lesznek kedvezőbbek a tagállamok polgárai számára. Részben az erre vonatkozó javaslattal függ össze az új európai egészségbiztosítási kártya jövő év júniusára tervezett bevezetése, amely ugyancsak szerepelt a tanácsülés napirendjén.
Az uniószerte egységes, de egyúttal személyre szabott kártya nem váltja fel, hanem kiegészíti a már használatban lévő nemzeti kártyákat. Bevezetésétől azt várják, hogy lényegesen csökkenteni fogja az ideiglenesen más tagországokban tartózkodó EU-polgárok egészségügyi ellátásával kapcsolatos papírmunkát és adminisztrációt.
Vita nélkül fogadták el a miniszterek annak a tanácsi állásfoglalásnak a tervezetét, amely a nem bejelentett munkavállalás megelőzésére és visszaszorítására irányuló intézkedések közösségi összehangolásával foglalkozik. Eszerint a közös intézkedések mellett a tagállamok összesíthetik a nemzeti adatbázisokat, illetve célzott adatgyűjtéseket is végezhetnek, ami a nem bejelentett munka bejelentett munkává alakításának fontos eszköze lehet.
A tanács politikai vitát folytatott az Európai Bizottságnak a bevándorlással, a bevándoroltak beilleszkedésével és foglalkoztatásával kapcsolatos közleményéről. Egyetértés alakult ki abban, hogy a majdani bevándorlók beilleszkedésének érdekében mind közösségi, mind tagállami szinten egyeztetett erőfeszítésekre van szükség.
Megvitatták a szociális védelmi bizottság álláspontját, amelyet a szociális védelem területén alkalmazott úgynevezett nyitott koordinációs módszer korszerűsítésével kapcsolatban fogalmazott meg a testület. Arra a következtetésre jutottak, hogy e területeken akkor is szükség van az együttműködés közösségi szintű összehangolására, ha az ezzel kapcsolatos tényleges politikák alakítása továbbra is tagállami hatáskörben marad.
A miniszterek végül politikai megállapodásra jutottak annak az irányelvnek a tervezetéről, amely szerint összehangolják az elektromágneses sugárzásnak kitett dolgozók védelmére vonatkozó munkaegészségügyi szabályokat. A tervezet a munkaadók kötelességévé teszi, hogy értékeljék az ezzel kapcsolatos kockázati tényezőket, s ennek függvényében szükség esetén gondoskodjanak a sugárzási szintek csökkentéséről. (MTI)
Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára