Tetszett a cikk?

A spam – bármilyen különös – a foglalkoztatási költségeken keresztül jelentős nyomást gyakorol a cégekre. E kéretlen, nagy tömegű, kereskedelmi célú, vagy beugrató, csalást fedező vagy vírust hordozó e-mailek sok milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

A spamről egyelőre még azt sem sikerült eldönteni, hogy van-e a fogalomnak magyarul többes száma, de a jelenség máris milliárdos károkat okoz hazánkban is. A Forrester Research adatai szerint egy munkáltató számára 1-2 dolláros költséget okoz minden egyes kéretlen e-mail. A felhasználók átlagosan ugyanis legalább egy percet fordítanak egy-egy spamre, ami jelentősen erodálja a munkaidőalapot, s egyéb módon is veszteségeket okoz. Magyarországon a költségek valamivel alacsonyabbak, csak 200-250 forintra rúgnak. Egy másik kutatócég, a Ferris becslése szerint évente és fejenként 874 dollár a spamek okozta kár a számítógéppel ellátott átlagos amerikai munkahelyeken, s összességében a veszteség meghaladja a 10 milliárd dollárt. Nálunk az egy felhasználóra vetített szám a spamelhárításal foglalkozó Filter:max Kft. szerint 50 ezer forint körül van. És ebben még nincs benne az adatvesztés.

A vírusvédelemben és az antispam szolgáltatásokban élenjáró brit vállalkozás, a MessageLabs vizsgálatai szerint a spamforgalom idén nyáron már meghaladta a legális levelekét, s aránya jelenleg a 60 százalék felé közelít. A spam a legnagyobb gondot az USA-ban okozza, ahol egy alkalmazott naponta 80 spamet kap a munkahelyére, de a SurfControl internetkutató cég szerint otthonra is napi 30 kéretlen e-mail érkezik. Magyarországon még csak 10 munkahelyi és 5 otthoni spamnél tartunk naponta, de ezek a számok rohamosan emelkednek.

A kéretlen e-mailek terjedésének valószínűleg csak megfelelő szűréssel lehet gátat vetni. A spamküldési technológia ugyanis rohamléptekkel fejlődik. Már nem csak ismert címekre, valahonnan beszerzett adatbázisokban szereplő nevekre küldenek leveleket, hanem valószínűleg létezőkre is. Mivel a nagy foglalkoztatók és a nagy internet-szolgáltatók sokszor egységes címrendszert használnak, a spammerek ezt kihasználják. Például egy keresztnévből vagy gyakori családnévből és egy ismert szolgáltató nevéből tuti találatot eredményező cím rakható össze. Ha ezt a folyamatot, s a kiküldést is automatizálják, hatalmas számú használható címhez jutnak hozzá. Bármennyire is kicsiny (általában pár százalékos) lesz a találatok száma, azokat már regisztrálni lehet, s napról-napra kiterjedtebb lesz a címadatbázis.

Furcsa módon a spam a technikai nehézségeken kívül elsősorban emberi erőforrás problémákat okoz. Először is az IT-személyzet és az ügyfélszolgálat szorul megerősítésre a mind gyakoribbá váló felhasználói panaszok orvoslására, ami már önmagában is jelentős költségtöbbletet okozhat. A munkaidőalap eróziója miatt ugyan annyi munkát csak több emberrel lehet elvégezni. Közben emelkednek a biztonsági kockázatok, s ez a jogi természetű feladatok növekedésével jár. Mivel lelassul az adatforgalom, a döntések előkészítésére és meghozatalára maradó idő lecsökken, s ez megnöveli a nyomást, s a hibás döntések lehetőségét a menedzserek körében. Mivel a kéretlen levelek kiválogatása, letörlése és időnként nézegetése megszakítja a munkafolyamatot, s jelentősen rontja a hatékonyságot. Az alkalmazottak frusztrációja időnként „kicsapja a biztosítékot”, s egyszerűen felfüggesztik a munkát.

A probléma mára olyan méreteket öltött, hogy az olyan nagy szoftvergyártók, mint a Microsoft következőgenerációs termékeiket már kénytelenek spamszűrőkkel is ellátni. A spamszűrés azonban azzal a veszéllyel jár, hogy elvesznek értékes tartalmat hordozó levelek is. A spam tehát mindenképpen kihat az elektronikus levelezés használatára. A Pew Internet and American Life kutatócég által nemrégiben közzétett vizsgálat szerint az e-mailt használók 52 százaléka jelezte, hogy a spam általánosságban csökkentette az e-mailbe vetett bizalmát, 25 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a spam egyre növekvő tömege miatt összességében kevesebbet leveleznek a számítógépükről. A spammerek gyakran a kevésbé hozzáértő e-mail felhasználók, köztük a gyerekek tapasztalatlanságát, védtelenségét is kihasználják. Ez pedig valódi veszélyt jelent már a magánélet szentségére és a személyes biztonságra nézve is. A spam igen gyorsan a világháló társadalmat, munkát, magánélet fertőző és pusztító ragályává válhat, vagy már azzá is vált. Kéretik vele vigyázni!MZ
Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni