szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy az Európai Unió tavaly májusi bővítése után tömeges lesz a tehetséges és szakképzett kelet-európaiak elvándorlása azokba az országokba, amelyek megnyitották munkerő-piacukat az új tagországok előtt.

A brit bulvárlapok korábban arra figyelmezettek, hogy magyar és szlovák romák fogják elárasztani az országot, hogy alacsony bérért dolgozzanak. Franciaország és Németország a többi régi EU-tagországok többségével együtt átmenetileg hét évre lezárta a munkaerő piacokat a külföldek előtt, attól tartva, hogy a kelet-európai munkavállalók tömeges bevándorlása veszélybe sodorja a belföldi munkahelyeket, és lenyomja a béreket.

Az unió keleti bővítése után tíz hónappal úgy tűnik, hogy ezek a félelmek nem voltak megalapozottak: azok, akik külföldön akartak dolgozni, azt már régen megtették, a romák számára pedig túl drága és bonyolult a külföldi munkavállalás.

Lengyelországban sem következett be a rettegett agyelszívás, annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráta 20 százalék körüli, s ezzel a legmagasabb az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül.

A brit kormány idén februárban közzétett adatai szerint eddig az új EU-országokból mindössze 130 ezren dolgoznak a szigetországban, s ebből nagyjából 40 százalék az, aki már korábban is dolgozott feketén, s legalizálni akarta nagy-britanniai munkavállalását.

A közép-európai országokból többnyire azért nem mennek szívesen külföldre dolgozni, mert nem tudják a nyelvet, s félnek az idegen környezettől. Közép-Európa elhagyott bányavidékeiről, a lepusztult vidéki területekről az emberek még az országon belül egy másik városba sem hajlandók elmenni dolgozni, nemhogy külföldre.

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon