szerző:
eurohirek.hu

Az Egyesült Királyság újfent védelmére kíván kelni a kontinentálisnál hagyományosan hosszabb brit munkahétnek. London várhatóan a kivételek fenntartási lehetőségét kéri a tagországok munkaügyi minisztereinek csütörtökön ülésező tanácsától.

Minden EU-tag közül Nagy-Britannia az, amely leginkább él a munkaidőt szabályozó uniós rendelkezés által kínált lehetőséggel, és maximális engedékenységgel kezeli a túlórázás kérdését, bármely tevékenységi területről, foglalkozásról legyen is szó. London úgy véli, ez létfontosságú a gazdasági versenyképesség megőrzése szempontjából – írja a Financial Times.

A brit szakszervezetek természetesen nem értenek egyet ezzel az állásponttal, mint ahogyan az EU többi tagországa sem. A legvehemensebben Franciaország és Svédország követeli a meghosszabbított munkaidőre lehetőséget adó jogszabály módosítását, erre legfeljebb tízéves türelmi időt hagynának. Nagy Britannia azonban minden eszközzel igyekszik megőrizni a túlórázás jogát, amiatt könnyen bírósági eljárás lehet az ügyből.

Az Európai Bíróság több alkalommal is úgy döntött, hogy az olyan foglalkozások esetén, mint például az egészségügy, a munkahelyen töltött idő akkor is munkaidőnek számít, ha az illető ügyeletben várakozik, és nem foglalkozik betegekkel. Erről több ország nem hajlandó tudomást venni, hiszen a bírósági döntés többletkiadást jelent, mert növelni kell a létszámot ugyanannak a munkának az ellátásához. A munkaadók viszont attól tartanak, hogy egyre több alkalmazott fordul majd a bírósághoz.

Valószínű, hogy a helyzet rendezése érdekében az európai törvényhozók megváltoztatják a vonatkozó jogszabályt. Brüsszeli források szerint amennyiben a tervezett módosításokat illetően nem sikerül megegyezni, a jogszabályt összekapcsolhatják a költségvetési vitával.

Érdekesség, hogy Nagy-Britannia leghívebb támogatója a munkaidő-direktívát illetően éppen az a Lengyelország, amelyet a költségvetés-ügyben a legsúlyosabban érint a britek merevsége. Nagy Britannia tíz éve él a munkaidő-direktíva egyedi alkalmazásának lehetőségével, aminek felfüggesztését a tagországok éveken át képtelenek voltak elérni.

„A munkaidő-direktíva valóban az egészségről és a szociális biztonságról szól, ám a munkaidő-tartamot szabályozó merev rendelkezések nem jelentenek megoldást” – hangoztatta Jack Straw brit külügyminiszter egy hónappal ezelőtt, az Európai Parlamentben.

Júniusban az Európai Parlament felszólította az érintett tagországokat, hogy 2012-ig függesszék fel a kivételes rendelkezés alkalmazását, illetve forduljanak Brüsszelhez a kivételt lehetővé tévő klauzula alkalmazásának engedélyezéséért. Ezt követően az EP a kivételek eltörléséről is döntést hozott.

MTI Karrier

Újabb ország nyitja meg a munkaerő-piacát az EU-ban

Finnország azt fontolgatja, hogy megnyitja munkaerő-piacát az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt, s nem hosszabbítja meg az eddig érvényben lévő korlátozást - olvasható az Eurobserver.com internetes oldalon.

MTI Karrier

Kelet-Európába tartanak a brit orvosjelöltek

Neves kelet-európai, köztük magyar egyetemek kínálnak a hazainál jóval olcsóbban megszerezhető orvosi diplomát a brit orvosjelölteknek, akik élnek is a lehetőséggel, a brit orvosi szakmának azonban ez nem nagyon tetszik - írta a The Sunday Times.

Karrier

Magyar középvezetőket keresnek Brüsszelben

Október végéig 255 magyar helyezkedett el az Európai Bizottságnál. A magyar állampolgárok számára fenntartott brüsszeli állások közül a felső vezetői tisztségek szinte mindegyike gazdára talált, azonban a középvezetői állásoknak még csak kevesebb mint a negyedét töltötték fel a magyarok.

MTI Karrier

Változatlan a munkanélküliség aránya az EU-ban

Az euróövezetben októberben 8,3 százalékos volt a munkanélküliség aránya, annyi, mint szeptemberben, az augusztusi 8,4 százalékról kissé csökkenve, jelentették az EU statisztikai hivatalában csütörtökön.

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Hibrid technikát kapott a BMW 520d

Hibrid technikát kapott a BMW 520d

Egy szuper megoldást máris találtak az iPhone 11 Prón

Egy szuper megoldást máris találtak az iPhone 11 Prón

Kassai Viktor megsérült, a magyar-szlovák játékvezetője ugrik be helyette

Kassai Viktor megsérült, a magyar-szlovák játékvezetője ugrik be helyette

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó