szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Neves kelet-európai, köztük magyar egyetemek kínálnak a hazainál jóval olcsóbban megszerezhető orvosi diplomát a brit orvosjelölteknek, akik élnek is a lehetőséggel, a brit orvosi szakmának azonban ez nem nagyon tetszik - írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap felmérése szerint tavaly csaknem 18 ezren jelentkeztek a brit egyetemek orvosi fakultásaira, de nem egészen nyolcezren nyertek felvételt. Egyes népszerűbb brit egyetemekre tizenhétszeres volt a túljelentkezés.

A hatéves brit orvosképzés után a hallgatók - az utólag fizetendő, jövőre életbe lépő, tanévenként háromezer fontos (1 millió forintos) tandíj és a megélhetési költségek miatt - a Brit Orvosi Kamara (BMA) számításai szerint akár 64 ezer font (25 millió forint) adósságot is felhalmozhatnak, mire kézhez veszik diplomájukat.

A kelet-európai egyetemek tandíja akár magasabb is lehet a britekénél, viszont a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak. A The Sunday Times szerint a brit hallgatók körében igen népszerű prágai Károly Egyetem 40 ezer fontig terjedő összeget számol fel egy orvosi diplomáért, a mindennapi élet azonban kétharmadával olcsóbb, mint Nagy-Britanniában.

Az egyetemi felvételek szervezésére szakosodott cseh állami hatóság közölte, hogy száznál több brit hallgatónak szerzett egyetemi helyet Csehországban. A szervezet igazgatója azt mondta a The Sunday Timesnak, Nagy-Britannia olcsóbban jönne ki, ha a hazai taníttatás helyett hozzájárulna a brit orvostanhallgatók kelet-európai képzésének finanszírozásához.

A brit adófizetőknek minden egyes orvos egyetemi képzése 50 ezer fontjába (18 millió forint) kerül, a Debreceni Egyetem ugyanakkor alig több mint 24 ezer fontnak megfelelő díjat számít fel egy orvosi diplomáért - áll a brit lapban.

A brit orvosszakmának ugyanakkor nem tetszik az ötlet. Az orvoskamara konzultánsi bizottságának elnöke, Paul Miller azt mondta a brit lapnak: az "önellátást" kell megtenni végső célnak, és nem szabad szegényebb országokra támaszkodni a brit orvosi utánpótlásban. Nagy-Britannia a világ egyik leggazdagabb országa, ezért nincs ok arra, hogy ezt ne tudná elérni - tette hozzá.

A kelet-európai egészségügy olcsóságát egyébként nemcsak a jövőbeni brit orvosok, hanem a páciensek is alaposan kihasználják. A The Sunday Times tavaly közölt átfogó riportot arról, hogy egyre több brit utazik Magyarországra fogkezelés céljából a lassan megfizethetetlen, eseteként több tízezer fontba kerülő hazai ellátási költségek miatt.

A beszámoló szerint például egy brit belsőépítésznek 17 fogát kellett eltávolítani. A pótlásokat és egyéb helyreállításokat helyi fogorvosa 15-30 ezer font közötti áron vállalta volna; a kezelésért Magyarországon 6-7 ezer fontos végszámlát helyeztek kilátásba.

Kiricsi Gábor Itthon

Mennyit keres ma egy orvos?

Miközben a magyarországi orvosok túlnyomórésze úgy érzi, munkáját az állam nem becsüli meg kellően, 7-8 százalékot kitevő kicsiny hányaduk fejedelmi módon megél a hálapénzekből és a gyógyszercégek által fizetett juttatásokból. A megcsontosodott rendszerből a friss diplomások legszívesebben külföldre menekülnének.

MTI Itthon

Az orvosi kamara elnöke szerint jogellenes az OEP alapszerződése

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) alapszerződése nem jogerős, jogellenes, mégis a pénztár országszerte megkezdte ennek kiküldését a szolgáltatók számára, amelyet sok helyen már alá is írtak - jelentette ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

MTI Itthon

Több mint ezer orvos kért igazolást külföldi munkához

Magyarország 2004. május 1-jei európai uniós csatlakozása óta 1.026 orvos kérte szakképesítésének igazolását ahhoz, hogy külföldön tudjon munkát vállalni - mondta Kapócs Gábor, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

MTI Tech

Ausztrál kutatók kapták az idei orvosi Nobel-díjat

Gyógyíthatóvá vált a gyomorfekély azáltal, hogy Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál kutató megtalálta azt a baktériumot, amely a betegséget okozza, ezért kapták felfedezésükért hétfőn kihirdetett idei orvosi Nobel-díjat.

Gazdaság

Orvosok a várólistán

Hiába lobogtatják az ítéletet a szolnoki kórházat perlő orvosok, hogy az ügyelet munkaidőnek számít, javadalmazásuk növelését egyelőre nem tudták kiharcolni.

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Nagyrészt Vuhanra korlátozódott a koronavírus-járvány Kínában

Nagyrészt Vuhanra korlátozódott a koronavírus-járvány Kínában

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke