szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Országosan 11 ezer munkavállaló szakképzésére nyílik lehetőség a kormány Lépj egyet előre! elnevezésű programja keretében - hangsúlyozta pénteki sajtótájékoztatóján Egerben a Heves Megyei Munkaügyi Központ vezetője.

Az összességében 4 milliárd forintnyi képzési támogatás 75 százalékát az Európai Unió állja - közölte Kisgergely István. Mint elmondta: a magyar gazdaság fejlődésének egyik alapvető gátja, hogy a magyar felnőtt lakosság 40 százaléka semmilyen szakképzettséggel nem rendelkezik.

Ugyanakkor, miközben az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazása keretében a munkanélküliek szakképzése megoldott, a munkában állók szakképzésének intézményes keretei hiányoztak - tette hozzá.

Ezen kívánt változtatni a kormányzat a program beindításával, amelynek keretében egy ember, maximum 200 ezer forintnyi képzési támogatást vehet igénybe, plusz egyhavi minimálbérnek megfelelő összeget a sikeres vizsga esetén - mondta az igazgató.

Kisgergely közlése szerint, egyaránt támogatják az általános iskola befejezését, a szakképzettség nélküli érettségizettek, illetve azon szakképzettséggel rendelkező munkavállalók tanulását, akik hiányszakmában kívánnak elhelyezkedni.

Ugyancsak a foglalkoztatás bővítését hivatott elősegíteni a kormányzat - folytatta -, a kis és középvállalkozók munkaadói járulékainak átvállalásával, amennyiben legalább három hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaznak. Ennek feltétele, hogy a munkaadó legalább egy plusz egy évre vállalja a foglalkoztatást. Utóbbi időre már támogatás nélkül - ismertette az idei év elejétől induló programokat Kisgergely István.

hvg.hu Karrier

Regionális szakképzési modell Észak-Magyarországon

Regionális szakképzési modell kialakítását kezdeményezi közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be hétfőn, egy Egerben tartott sajtótájékoztatón.

Karrier

Vita a moduláris szakképzésről

A modulokból felépített szakképzés bevezetését tűzi ki célul az a kormányhatározat-tervezet, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács szakképzési bizottsága is megvitatott már.

MTI Karrier

Modul rendszerű szakképzést vezetnek be Magyarországon

Modulokból épül fel az év végétől a szakképzés, az újabb hasonló szakmák megszerzéséhez akár a korábban elsajátított modulok fele is hasznosítható lesz majd – közölte Nagy László, a Nemzeti Szakképzési Intézet vezetője.

MTI Karrier

Szakképzési hírlevelet kapnak a diákok Tatabányán

Tatabányán minden pályaválasztás előtt álló általános iskolásnak hírlevelet juttatnak el a keresett szakmákról - jelentette be a város polgármestere hétfőn a kiadványt bemutató sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Tizennégy pont a szakképzés átalakításáról

Bevezetnék a munkavállalói képzési kártyát, kiemelten támogatnák a hiányszakmák oktatását, és mintegy felére csökkenne az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák száma. A kormány nyilvánosságra hozta szakképzési koncepcióját.

hvg.hu Karrier

Felelős szakképzést követel az MKIK

A gazdaság szereplőinek teljesen mindegy, hogy a foglalkoztatási vagy az oktatási tárca irányítja a szakképzést, de nem két egymással versengő, hanem egy felelős minisztériumra kellene bízni ezt a gazdaságnak fontos feladatot – vetette fel Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését