szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára szerint nagyobb óraszámban van szükség gyakorlati képzésre, illetve nagyobb hangsúlyt kell helyezni a felhasználható tudás megszerzésére.

A száz lépés programja az oktatás területén közvetlenül a szakképzést érinti,
erről éppen szerdai ülésén tárgyalt a kormány.

"Az a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a szakképzés világát és a munka világát, tehát, hogy a szakképzésből olyan tanulók kerüljenek ki, akik el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon" - mondta Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára Bonyhádon tartott előadásában.

Arató a legfontosabb tervezett intézkedések között említette azokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyakorlati képzés nagyobb óraszámban és korábban kezdődjön el. Mint rámutatott, ilyen módon lehet elérni, hogy a gyerek rögtön találkozzon olyan élménnyel, amely megalapozza a sikeres iskolai karrierjét.

A politikai államtitkár szerint a finanszírozásban és az irányítás rendszerében tervezett változtatások feladata lesz közelebb hozni a munka és az iskola világát, hogy a munkaerőpiac szereplői valamilyen módon befolyásolni tudják a szakképzés világát, illetve többlet pénzt juttatnak olyan szakképzésekre, amelyek valamilyen hiányszakmát vagy közvetlen munkaerőpiaci igényt elégítenek ki.

A közoktatás területén elkezdett fontos lépések folytatódnak, ezek között említette a felhasználható tudás középpontba állítását, valamint a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok számára többletlehetőséget jelentő programokat, mint a közelmúltban meghirdetett Útravalót. Harmadikként az irányítás reformját említette, amely a legmodernebb tudás elérése érdekében az együttműködést helyezi előtérbe területi integrált szakképző központok létrehozásával.

Karrier

Vita a moduláris szakképzésről

A modulokból felépített szakképzés bevezetését tűzi ki célul az a kormányhatározat-tervezet, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács szakképzési bizottsága is megvitatott már.

Karrier

Szakképzési fórum alakul Zalában

Szakképzési fórum létrehozásáról döntött csütörtöki ülésén a Zala megyei munkaügyi tanács. Újvári Károly a testület soros elnöke közölte: a munkaügyi tanács döntésével elő kívánja segíteni a gazdasági igények tudatos megtervezését és azoknak jobb összehangolását a szakképzési kínálattal.

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

Palacsinta, pizza, torta – Székesfehérváron önkéntesek etetik az egészségügyi dolgozókat

Palacsinta, pizza, torta – Székesfehérváron önkéntesek etetik az egészségügyi dolgozókat

A járvány miatt jövő januárig csúszik Presser Gábor koncertje

A járvány miatt jövő januárig csúszik Presser Gábor koncertje