szerző:
MTI

A múlt év novemberében – októberhez képest – 10 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 8200-al kevesebben kérték munkanélküliként való regisztrációjukat – derül ki a Foglalkoztatási Hivatal statisztikájából.

Szerepet játszhat ebben, hogy november elejétől már szigorúbb feltételekhez kötött a korábban munkanélküli járadéknak, ma már álláskeresési járadéknak nevezett segély igénybevétele. November elejétől álláskeresési megállapodást kell kötnie minden munkanélkülinek az adott munkaügyi kirendeltséggel. E megállapodásban szerepel, hogy a munkanélküli, akit ezentúl álláskeresőnek neveznek, milyen módon tartja a kapcsolatot a kirendeltséggel, mit kíván tenni mielőbbi elhelyezkedése érdekében, ennek időpontjára milyen célt tűz ki maga elé, s milyen jellemzőket jelöl meg az általa keresett munkahelyre. Ezentúl csak az veheti igénybe a járadékot, aki aktívan, tevőlegesen részt vesz az álláskeresésben.

A regisztrációba belépők száma például a múlt év októberében – szeptemberhez képest – csak 1400-al csökkent, az egy évvel korábbival összehasonlítva pedig 4000-el több is volt a nyilvántartásba jelentkezők száma. Ez jellemezte a szeptemberi adatokat is, akkor augusztushoz és az egy évvel korábbihoz képest egyaránt több volt a regisztrációba jelentkezők száma 6800-al, illetve 6200-al.

A regisztrációra jelentkezők száma bár jóval kevesebb volt novemberben mint az előző hónapban, vagy egy évvel korábban, ugyanakkor kevesebben is léptek ki a regisztrációból. Így összességében 2500-al, illetve 20 ezerrel emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma az egy hónappal, illetve az egy évvel korábbihoz képest.

Ehhez az egyes térségek eltérően járultak hozzá. Az októberihez képest országosan 2500-al több regisztrált munkanélküli számhoz Budapest például több mint 1200-as, Pest megye 940-es, Hajdú-Bihar megye 740-es csökkenéssel járult hozzá. Ugyanakkor Békés megyében több mint 1200-al, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 880-al, Somogy megyében 830-al, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 780-al emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma. A többi megyében e szélső értékek közötti számokat közöl a statisztika.

Eltérő volt az egyes térségek hozzájárulása a regisztráltak egy éves összehasonlításban 20 ezres gyarapodásához is. Így például csak Budapesten, Fejér megyében, Veszprém megyében csökkent a regisztráltak száma 470-nel, 200-zal és 500-zal. Ugyanakkor Zala megyében 3300, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2800, Baranya megyében, Hajdú-Bihar megyében, Pest megyében egyaránt több mint 2000 volt a regisztráltak számának emelkedése. A többi megyében 2000 alatti mértékben emelkedett a regisztráltak száma.

KSH Gazdaság

Munkanélküliség: egy év alatt 1,2 százalékkal nőtt

A munkanélküliségi ráta 7,3 százalék volt az idén az augusztus-októberi időszakban, ami 1,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál és megegyezik a július-szeptemberivel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH Gazdaság

Növekedett a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 7,2 százalék volt a 2005. szeptember-novemberi időszakban, ami 0,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Változatlan a munkanélküliség aránya az EU-ban

Az euróövezetben októberben 8,3 százalékos volt a munkanélküliség aránya, annyi, mint szeptemberben, az augusztusi 8,4 százalékról kissé csökkenve, jelentették az EU statisztikai hivatalában csütörtökön.

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Lezajlott az első csak női űrséta

Lezajlott az első csak női űrséta

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!