szerző:
hvg.hu

Határon átnyúló foglalkoztatási paktumot alakít 2007-ben a Nyugat-(West)Pannonia Eurégióban érdekelt három megye és az ausztriai Burgenland tartomány; az Interreg III A közösségi kezdeményezés által 28 millió forinttal támogatott előkészületek jegyében munkatalálkozót tartottak a partner szakmai szervezetek Zalaegerszegen, hétfőn.

„Az ország első határon átnyúló foglakoztatási paktuma létrehozásának alapja az a jövőkép, amely a Nyugat-Dunántúlt és Burgenlandot közös gazdasági térként rögzíti a 2004-ben kötött régiós keret-megállapodásban” – mondta Nagyné Bereczky Stilvia, a paktumot előkészítő projekt vasi koordinátora. A 2007-ben megalakítandó paktum fő célja a térségbeli munkanélküliség elleni küzdelem, a szociális-gazdasági helyzet javítása – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a jövő év márciusában záruló előkészületek keretében 6 célcsoportban, osztrák szakmai partnerek segítségével work shop-okat, foglalkoztatási fórumokat szerveznek. Ezek rendeltetése, hogy a határon átnyúló régió helyi non-profit civil közösségei, gazdaságfejlesztési, munkaadói, szakszervezeti és képzési szereplői közötti partneri együttműködést megteremtse. A patumot megalapozó következő lépés "a határmenti foglalkoztatás-politikai intézkedések integrálása, majd mintaértékű foglalkoztatást segítő programok, a közös stratégia megalkotása".

Kiss Ambrus, a házigazda zalai munkaügyi központ igazgatója emlékeztett arra, hogy a legrégebben működő celldömölki, majd a letenyei és a zalaszentgróti kistérségi foglalkoztatási paktum kezdeti tapasztalatai, illetve a létrejöttükben meghatározó szerepet játszó osztrák szakismeretek a határon átnyúló hasonló hálózat ügyét is sikerre vihetik.

A munkanélküliség elleni fellépésnek ez a közös módja - említette - nemcsak a széleskörű társadalmasítást és szociális partnerséget eredményezi, hanem a gyakran szétforgácsolt ilyen célú pénzforrások összpontosítását is. A nyugat-pannóniai foglalkoztatási paktum 2007 márciusáig történő előkészítése 30 millió forint költségű, ebből 28-at az Auszria-Magyarország Interreg III A támogatási program fedez, a többi önerő.

eurohirek.hu Karrier

Foglalkoztatási diszkrimináció Ausztriában

A nem osztrák állampolgárságú, külföldről bevándorolt munkavállalók körében 45 százalék azoknak az aránya, akiket képzettségük alatti munkakörben foglalkoztatnak.

MTI Karrier

Húszmilliós program indul a fogyatékkal élők foglalkoztatására

Harminc fogyatékkal élő ember képességfejlesztő munkajellegű foglalkoztatása kezdődik meg a gyöngyösi kistérségben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatása nyomán - jelentette be kedden sajtótájékoztatón a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetője.

MTI Karrier

Tanulmány készült a beruházás és a foglalkoztatás kapcsolatáról

Elsősorban a zöldmezős beruházásoknak van foglalkoztatás bővítő hatásuk, az 1995 és 2000 közötti időszakban például évente mintegy 20 ezerrel bővült ilyen fejlesztések alapján a feldolgozóipari létszám - állapítja meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható foglalkoztatáspolitikai elemzés.

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban