szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A nem osztrák állampolgárságú, külföldről bevándorolt munkavállalók körében 45 százalék azoknak az aránya, akiket képzettségük alatti munkakörben foglalkoztatnak.

Az Ausztriában született, de állampolgárságot nem szerzett külföldi alkalmazottak körében 30, míg az osztrák születésű, osztrák állampolgárságúak között 19 százalék az ilyen helyzetben lévők aránya.

A legszembetűnőbb az eltérés az úgynevezett harmadik országbeliek (például Törökország és a volt Jugoszlávia államai) csoportjában: itt 47 százaléknyian kényszerülnek végzettségüknél alacsonyabb követelményszintű munkalehetőséget elfogadni. Jobb helyzetben vannak az EU-országokból érkezettek: a 2001. évi népszámlálás során mindössze 26 százalékuk mondta azt, hogy képesítése alatti munkakörben dolgozik.

A tanulmány készítői szerint a bevándorlók csak a legrosszabb munkakörökben kapnak lehetőséget, és noha integrációjuk gyakori téma a médianyilvánosságban, valójában éppen a hivatásbeli előrejutás korlátai gátolják a beilleszkedést, vélik osztrák társadalomtudósok. Megállapításuk szerint a diszkrimináció-mentességet nem csak a munkaerőpiacon, de az állami szférában sem veszik elég komolyan Ausztriában.

Társadalom

Ausztria megtelt

Elkeseredett emberek ácsorognak a bécsi utcán, holmijuk nejlonzacskóba gyömöszölve, kezükben írást szorongatnak.

MTI Karrier

Ausztria: a férfiak többet keresnek, mint a nők

Jóval többet keresnek az osztrák férfiak a nőknél - derült ki azokból a terjedelmes elemzésekből, amelyeket a Die Presse című napilap ismertetett. 2005-ben a nők átlagkeresete 20 360 euró, a férfiaké pedig 39 329 euróra.

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön