szerző:
MTI

A kormány keddi ülésén elfogadta a foglalkoztatás bővítését célzó Start-Plusz és Start-Extra program koncepcióját – jelentette be Csizmár Gábor munkaügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy az eddigi járulékkedvezmények mellé további kedvezmények bevezetését tervezi a kormány annak érdekében, hogy a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok foglalkoztatását elősegítse.

A pályakezdő fiatalokat segítő Start programhoz hasonló kedvezményeket adna a Start Plusz a gyesről és a gyedről visszatérő kismamákat foglalkoztató cégeknek, illetve a legalább egy éve munkanélküli személyt alkalmazó vállalkozásoknak. Azaz egy évig 18,5 százalékos, a következő évben 8,5 százalékos járulékkedvezményt kapnának a tartós munkanélkülit, a gyes-ről, gyed-ről, gyet-ről, ápolási díjról munkába visszatérő szülőt foglalkoztatók, akiknek tehát az első évben 15, a második évben 25 százaléknyi járulékot kellene fizetniük.

A Start-Extra értelmében azoknak a cégeknek, amelyek tartós munkanélkülit foglalkoztatnak azon 48 térség és 235 település lakói közül, ahol a legrosszabb a munkaerőpiaci helyzet, egy évig semmilyen járulékot nem, a második évben pedig csak 15 százalékot kellene fizetniük a jelenlegi 33,5 százalék helyett. Hasonló járulékkedvezményt kapnának országszerte azok a cégek, amelyek 50 év feletti tartós munkanélkülit alkalmaznak.

Csizmár Gábor közlése szerint az elképzelések – a Fidesz 10 százalékpontos járulékcsökkentési javaslatának 650 milliárd forintjával szemben – néhány milliárd forintos költségkihatással járnának, amit a Munkaerőpiaci Alap fedezne. A kabinet évente 20-40 ezres foglalkoztatás-bővülést remél a két programtól.

Mint mondta, a jogszabályi háttér kidolgozása néhány hetet vesz majd igénybe, az intézkedések bevezetéséről szóló parlamenti döntés már csak a következő ciklusban születhet meg.

Kormányzati számítások szerint a kedvezmény évente 90-100 ezer pályakezdő fiatalt, 80-100 ezer a gyermeknevelést követően ismét munkába álló szülőt, 180-200 ezer a már egy éve állást kereső tartós munkanélkülit, és 40-50 ezer 50 feletti, tartós munkanélkülit érintene. A 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségben és 235 településen munkához jutó valamennyi tartós munkanélküli számát 100 ezer főre becsülik.

MTI Karrier

Továbbra is hátrányos helyzetben a keleti megyék

Továbbra is jelentősek a magyarországi munkanélküliségben megmutatkozó területi eltérések - derül ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége kiadásában megjelent Gazdasági és szociális adattárból.

MTI Itthon

Új ösztöndíjprogram hátrányos helyzetű gyerekeknek

Az Útravaló program azokat az iskolásokat kívánja támogatni, akik sokkal többre képesek, mint ahová családi, anyagi helyzetük okán juthatnak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, amikor aláírta a kormány új, a meglévő ösztöndíjrendszert négy új elemmel bővítő programjáról szóló rendeletét.

MTI Karrier

Gyurcsány: Start Plusz és Extra a munkahelyteremtésért

A munkahelyteremtés érdekében Start Plusz és Start Extra program bevezetésére tett javaslatot Gyurcsány Ferenc hétfőn napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben, a két program a gyesről, gyedről visszatérők, a tartósan munkanélküliek, valamint az ötven év felettiek és a hátrányos helyzetű településen élők elhelyezkedését segítené.

MTI Karrier

Új program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására Nógrádban

Fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek munkába állását célozza Nógrád megyében az EQUAL 2004 elnevezésű, az Európai Unió által támogatott, nemzetközi együttműködésre épülő program - mondta Szandai László, a projekt Nógrád megyei irányítója, egyben a megyei közigazgatási hivatal vezetője kedden sajtótájékoztatón.

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás