szerző:
MTI

A munkahelyteremtés érdekében Start Plusz és Start Extra program bevezetésére tett javaslatot Gyurcsány Ferenc hétfőn napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben, a két program a gyesről, gyedről visszatérők, a tartósan munkanélküliek, valamint az ötven év felettiek és a hátrányos helyzetű településen élők elhelyezkedését segítené.

A kormányfő közölte, a pályakezdők elhelyezkedését segítő Start programhoz hasonlóan a Start Plusz program a gyesről, gyedről visszatérők és a tartós munkanélküliek újra elhelyezkedését segíti azzal, hogy az első évben 15 százalékra, a második évben 25 százalékra csökkenti az utánuk fizetendő tb-hozzájárulás mértékét.

A miniszterelnök kifejtette, a Start Extra program az 50 év feletti tartósan munkanélkülieken, valamint a 48 hátrányos helyzetű kistérségben, illetve 200 szintén rossz helyzetű településen élő tartósan munka nélkül lévőkön segít függetlenül az életkoruktól. Ha a munkáltató ilyen embereket foglalkoztat, akkor az első évben nem kell tb-hozzájárulást fizetnie, a második évben pedig csak 15 százalékot - mondta.

"A Start Plusz és Start Extra az újrakezdés programja, a felelős munkahelyteremtés programja, a visszatérő remény programja. Ezt javasoljuk Magyarországnak: kevesebbért többet, céltalanság helyett célzott támogatást a hazai kis- és középvállalkozóknak, és nem a külföldieket foglalkoztatóknak és a multinacionális cégek tulajdonosainak" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc utalva arra, hogy a Fidesz tb-járulékcsökkentési javaslatával ellentétben, ebben a konstrukcióban nem mindenki kap kedvezményt, csak az a vállalkozó, aki foglalkoztat.

A pályakezdőket segítő Start programról elmondta, tavaly szeptembertől decemberig 10 ezerrel csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma. 

A kormányfő kijelentette: felelőssége teljes tudatában állíthatja, hogy a Fidesz javaslata a tb-járulék tíz százalékpontos csökkentéséről alapvetően veszélyezteti és kockáztatja Magyarország szociális biztonságát és pénzügyi egyensúlyát.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a tb-járulék 29 százalékról 19 százalékra csökkentése a Magyarországon munkát vállaló külföldiek számát növelné, valamint a tulajdonosok profitját, mindezt az adófizetők, a nyugdíjasok pénzéből. A miniszterelnök szerint a tb-járulék tíz százalékpontos csökkentése 650 milliárd forintba kerülne az államkasszának és csupán 150 milliárd forint bevétel származna abból, ha esetleg - ahogy a Fidesz számol - 200 ezer új munkahelyet teremtene. Valójában a munkáltatót terhelő járulék 33,5 százalék, és nem 29 százalék, így gyanítható, hogy a Fidesz javaslata 23,5 százalékra csökkentené ezt - tette hozzá.

A kormányfő megjegyezte: 650 milliárd forint egyébként éppen tízszer annyi, mint amennyi az egész elektromos energiarendszer összes jövedelme, amelynek egy részét - véleménye szerint szakmailag nem korrekt módon - luxusprofitnak hívja az ellenzék.

"Céltalanul szórt pénz helyett a célzott és hatékony támogatás politikáját javaslom. (...) Az erősek Magyarországa helyett azt az erős Magyarországot, ahol pontosan tudjuk, hogy más a dolgunk a gyengével, mint az erőssel, más a dolgunk a multinacionális céggel és a kis- és közepes hazai vállalatokkal" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

MTI Karrier

Az MSZP Startkártyával segítené a pályakezdést

A pályakezdők elhelyezkedését segítő Startkártyával a munkaadók évente több mint 200 ezer forint megtakarítást is elérhetnek - mondta Gúr Nándor, az MSZP-frakció Munka világa munkacsoportjának tagja szerdán. A Fidesz szerint a kártya alkalmazása bátortalan pótcselekvés a kormányzat részéről.

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”