szerző:
MTI

A január 1-jétől hatályos, egy éves járulékkedvezményt 81 munkáltató vette igénybe idáig, közülük 60 mikrovállalkozás, 16 kisvállalkozás, 2 középvállalkozás és 3 civil szervezet - közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Pirisi elmondta, a munkáltatók 104, legalább három hónapja regisztrált munkanélküli foglalkoztatásához kérték ezt a kedvezményt. A kedvezménnyel alkalmazottak között valamennyi képzettségi szint megtalálható, az általános iskolától az egyetemig, a legkülönfélébb szakképesítésekig.

A kedvezményt a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek vehetik igénybe, ha legalább 3 hónapja regisztrált álláskereső foglalkoztatását vállalják egy évig kedvezményes járulékkal, további egy évig pedig kedvezmény nélkül. A kedvezmény szerint a munkáltatóknak bizonyos kereseti mértékig egy évig nem kell megfizetniük a társadalombiztosítási és a munkáltatói járulékot, az egészségügyi hozzájárulást. A kedvezmény mértéke elérheti dolgozónként, hónaponként a 27 951 forintot. Ez a lehetőség javítja a kis cégek versenyképességét, hozzájárul az álláskeresők elhelyezkedéséhez - mutatott rá Pirisi Károly.

A munkáltatók a helyileg illetékes munkaügyi kirendeltségen köthetnek megállapodást a kedvezmény igénybevételéről. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik. Az igénybevétel jogszerűségét az adóhatóság és a helyi munkaügyi központ is ellenőrzi.

Eddig a legnagyobb érdeklődést Budapestről, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Tolna, Vas, Zala megyéből tapasztalták, ezekből a térségekből egyenként 8-10 munkáltató vette igénybe a kedvezményt, összességében megyénként 10 körüli dolgozó foglalkoztatását vállalva.

A legkülönfélébb állásokat ajánlották fel a többnyire mikrovállalkozások a regisztrált munkanélkülieknek. Így Budapesten például titkárnői, adminisztrátori, eladói, autószerelői, villamossági szerelői, mosónői állást, de vettek fel betanított munkást is. Baranya megyében szükségük volt a munkáltatóknak például biztosítási üzletkötőre, eladóra, épületlakatosra, kőművesre, traktorosra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felszolgálóra, eladóra, ügyintézőre, segédmunkásra. Vas megyében gépszerelőre, eladóra, gépkezelőre, betanított munkásra - ismertette Pirisi Károly.

MTI Karrier

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt egy éven át, ha egy évig tovább foglalkoztatják azt az álláskeresőt, akit legalább három hónapja már regisztráltak a munkaügyi központnál – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitika és munkaügyi miniszter.

hvg.hu Gazdaság

A mikrovállalatok harmada megvan internet nélkül

Bár olyan kisvállalkozást már csak nehezen találhatunk, amely nem rendelkezik számítógéppel, az internetpenetráció terén mégiscsak megrekedt a fejlődés - derül ki a frissen közzétett GKI-T-Mobile e-Gazdaság Indexből. A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Kft. -vel együttműködve - a vállalatok internethasználati szokásait, s a hazai elektronikus gazdaság fejlődését mérte fel.

hvg.hu Itthon

SZDSZ: nem a járulékfizetés körének bővítésére

Az SZDSZ közleményben adja tudtul, nem támogatja a kormány javaslatát, amely jelentősen kibővítené az egészségügyi járulékfizetés körét, többek között az ingóságok eladására, az ingatlanok bérbeadására és más területekre.

MTI Itthon

Orbán radikálisan csökkentené a tb-járulékot

A Fidesz elnöke a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén az Évértékelő beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Dombóváron.

hvg.hu Gazdaság

Egészségügyi ellátás csak járulékfizetés esetén?

Úgy tűnik, járulékoldalon az eddig nem fizetőket is meg kívánja adóztatni az állam. Az innen származó pluszbevételek tehetik ugyanis lehetővé, hogy a foglalkoztatás terhei általánosan csökkenhessenek - írja az Ernst & Young. Viszont ehhez ki kell alakítani a megfelelő nyilvántartási rendszert, ami egyelőre nem létezik.

MTI Karrier

A magasabb járulék ellen tiltakoznak a munkaadók

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala azt szorgalmazza, hogy ne lépjen hatályba a természetbeni juttatások növelt társadalombiztosítási járulékterhe szeptember 1-jétől, mert ezt a módosítást a szociális partnerek megkérdezése nélkül terjesztette a kormány az Országgyűlés elé.

Addig növelte a nyomást a NASA, míg szét nem durrant a legújabb rakétája

Addig növelte a nyomást a NASA, míg szét nem durrant a legújabb rakétája

Alföldi: "Aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon"

Alföldi: "Aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon"

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Műdisznókkal és kerítéssel edzenek a sertéspestisre

Műdisznókkal és kerítéssel edzenek a sertéspestisre

Nem vették meg Diana hercegnő bársonyruháját, amelyben John Travoltával táncolt

Nem vették meg Diana hercegnő bársonyruháját, amelyben John Travoltával táncolt

Ismét robbantással fenyegettek meg több közintézményt Oroszországban

Ismét robbantással fenyegettek meg több közintézményt Oroszországban