szerző:
MTI

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala azt szorgalmazza, hogy ne lépjen hatályba a természetbeni juttatások növelt társadalombiztosítási járulékterhe szeptember 1-jétől, mert ezt a módosítást a szociális partnerek megkérdezése nélkül terjesztette a kormány az Országgyűlés elé.

Az OÉT munkaadói oldala erről hétfőn állásfoglalást adott ki. A közlemény szerint megdöbbenéssel értesültek a médiából arról, hogy a július 4-én elfogadott törvénymódosítás szerint szeptember 1-jei hatállyal az adóköteles természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ez 17 százalékkal növeli a természetbeni juttatások járulékterheit.

Külön sérelmesnek tartják, hogy a törvénymódosítás minden előzetes egyeztetés nélkül került az Országgyűlés elé, így a szociális partnereknek nem volt lehetőségük arra, hogy felhívják a kormányzat figyelmét a módosításból adódó ellentmondásokra.

A munkaadói érdekképviseletek ezért arra kérik a kormányzatot, kezdeményezze a törvénymódosítás hatálybalépésének elhalasztását, kezdjen egyeztetést a szociális partnerekkel és fontolja meg a szakmai érveket.

A közlemény emlékeztet: a munkaadói érdekképviseletek hosszú évek óta küzdenek az ellen, hogy a vállalkozások működésének elengedhetetlen részét képező költségek (üzleti reprezentáció, a dolgozók utaztatási költségei, ehhez hasonló tételek) adó- és járulékköteles természetbeni juttatásnak minősüljenek. Ez versenyhátrányt jelent a  magyarországi vállalkozásoknak, és e tételeknek semmi közük a társadalombiztosítás rendszeréhez. A jelenlegi törvénymódosítás fenntartja, még tovább is drágítja ezeket
a költségeket.

Miközben általánosan elismert, hogy a versenyképesség javítását az adórendszer oldaláról leginkább a foglalkoztatás költségeinek csökkentésével lehetne elősegíteni, az adómódosítás tovább növeli a közterheket. Ez ellentétes a kormányzat egyéb deklarált célkitűzéseivel is, így a fekete gazdaság visszaszorításával, a kiszámítható adórendszerrel, a csökkenő adóterheléssel - áll a munkaadói oldal közleményében.

Úgy vélik, végiggondolatlan a törvénymódosítás hatása a kormány által is ösztönözni kívánt rendezett munkaügyi kapcsolatokra. A kollektív szerződésekben az egész évre rögzített természetbeni juttatások megdrágítása ugyanis súlyos munkahelyi konfliktusokat okozhat, komolytalanná teheti ezeket a szerződéseket. A munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt elfogadhatatlan minden olyan módosítás, amely a vállalkozásokat a juttatások csökkentésére kényszeríti - hangsúlyozza az állásfoglalás.

Karrier

A kormány átvállalná a civil szervezetek alkalmazottainak járulékait

A kormányzat szeretné elősegíteni a civil foglalkoztatás bővítését, ennek előmozdítására hamarosan újabb javaslatokat, támogatási formákat dolgoznak ki. Felvetődött, hogy az állam a jövőben átvállalná a civil szervezetek által foglalkoztatottak járulékait – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

hvg.hu Gazdaság

Egészségügyi ellátás csak járulékfizetés esetén?

Úgy tűnik, járulékoldalon az eddig nem fizetőket is meg kívánja adóztatni az állam. Az innen származó pluszbevételek tehetik ugyanis lehetővé, hogy a foglalkoztatás terhei általánosan csökkenhessenek - írja az Ernst & Young. Viszont ehhez ki kell alakítani a megfelelő nyilvántartási rendszert, ami egyelőre nem létezik.

Imamoglu győzött, Yildirim gratulált, Erdogan elvesztette Isztambult

Imamoglu győzött, Yildirim gratulált, Erdogan elvesztette Isztambult

Különös tengeri teremtményre bukkantak Dániában

Különös tengeri teremtményre bukkantak Dániában

Ez az első Einstein-kézirat, amit akkor írt, mikor még nem mindenki hitt neki

Ez az első Einstein-kézirat, amit akkor írt, mikor még nem mindenki hitt neki

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát

Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova