szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlt év októbere óta kiadott startkártyák száma már több mint 17 ezer, a kártyatulajdonosok közül mintegy 6 ezren felsőfokú végzettségűek.

A fiatal munkavállalók 2005. október 1-jétől használhatják a startkártyát, ami lehetőséget ad arra, hogy az őket foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizessenek. Október óta 17 ezer startkártyát adtak ki - közölték a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban.

Nem kell kifizetni a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot. Ehelyett az első évben a bruttó munkabér 15 százalékát, a második évben 25 százalékát fizeti be a munkáltató járulékként. A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató.

A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető. Az igazolványt az adóhatóság állítja ki. A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe.

Mivel a kártya érvényességi ideje korlátozott, feltételezhető, hogy a fiatalok csak akkor váltják ki, ha konkrét, elfoglalható munkahelyet találnak. Azaz a több mint 17 ezer kiváltott kártya hasonló számú fiatal elhelyezkedését jelentheti.

MTI Karrier

Fél év alatt több mint 14 ezer startkártya

A múlt év októbere óta kiadott startkártyák száma már több mint 14 ezer, az igényelt kártyák száma meghaladta a 16 ezret, a fiatalok és a munkáltatók körében közkedveltté vált ez a foglalkoztatási forma - tájékoztatott a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét