szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lelsz már örömet a mindennapi robotban? Nem jelent már izgalmas kihívást számodra a munkavégzés? Az alábbi tippek, s néhány apró változtatás segítségével színesítheted, feldobhatod mindennapjaidat, s új megvilágításba helyezheted a hivatásodat.

Ha nem bírod már elviselni,
rázzad fel magad!
© sxc.hu
Néha egészen jelentéktelennek tűnő átszervezés is jelentős változást eredményezhet. Ha szigorúan bevett napi rutinnal dolgozol, próbáld meg átvariálni az egyes teendők sorrendjét. Amennyiben lehetőséged van rá, helyezz el személyes tárgyakat a munkakörnyezetedben. Rendezd át az irodabútoraidat, tegyél a falra képeket, posztereket, és vigyél be az irodába egy-két szobanövényt. Ha valamelyik kollégád hajlik rá, cseréljetek helyet.

Az ebédszünetben is változtass a bevett szokásaidon. Találkozz egy barátoddal, sétálj egyet, piknikezz egy közeli parkban, vagy beszélgess a kollégáiddal, a lényeg, hogy ne csak gépiesen megegyed az ebédet, hanem valami olyasmit csinálj, amit élvezel.

Munka közben a legunalmasabb feladatokat csináld meg először, s csak ezek után fogjál hozzá azokhoz, amelyeket szeretsz csinálni. Versenyezz eközben saját magaddal, minden nap próbálj meg gyorsabban végezni, vagy jobb minőséget produkálni.

Segíts be a kollégákat érintő, munkától független események – céges bulik, sportesemények, stb. – szervezésébe. Derítsd fel kollégáidat, okozz nekik örömet, meglásd, a lelkesedésed „ragályos” lesz. Élvezd ki, ha valamit jól csináltál. Még akkor is, ha a főnök nem megy oda hozzád külön, hogy megdicsérjen, egészen nyugodtan tudasd önmagaddal, hogy jól végezted a munkádat.

Ha gyökeresebb változásokra vágysz, próbálj megoldani új feladatokat, vagy vállalj extra munkát. Készíts listát azokról a tényezőkről, amelyek hatékonyabbá tehetnék a munkádat, nagyobb jelentőséggel ruháznák fel az egyes feladataidat a számodra, amelyek növelik a várható bevételeket, vagy egyéb módon hasznosak a munkaadód számára.

Ismerd meg a céged céljait és prioritásait. Állíts össze egy listát, arról, hányféleképpen járulhatnál hozzá, hogy a vállalat közelebb kerüljön ezen célok eléréséhez. Ezek után húzd ki azokat, amelyek számodra érdektelenek. A fennmaradó ötleteken dolgozz egy kicsit otthon. Gondold végig, hogy minek kell megtörténnie, hogy az adott változtatás lehetővé váljon. Milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járna, illetve mennyi időt, és anyagi ráfordítást igényelne? Ne ijedj meg, biztos, hogy lesznek olyan ötletek, amelye megvalósíthatatlanok, de akadhat egy-kettő, amelyeket a főnököd is megfontolásra érdemesnek talál majd.

A munka színesítésének a legnagyobb előnye, hogy minél több örömet találsz ismét a hivatásodban, annál nagyobb kedvvel veted bele magad minden reggel. Ez jótékony hatással lehet a hozzáállásodra és a teljesítményedre, ezt pedig főnökeid is értékelni fogják. Ha esetleg szert teszel új képzettségekre, vagy tudásra, a későbbiekben akár más területeken is kipróbálhatod magad a cégen belül. Sőt, ha jól csinálod, akár az előléptetés, vagy a fizetésemelés sem kizárt.

hvg.hu Karrier

Tipp: sms, mms és e-mail az állásszerzésben

A gyorsaság gyakran többet ér, mint az erő. Ez az állásszerzésben is igaz. Komoly előnyt jelent ugyanis, ha valaki az elsők között vagy egyenesen elsőként jelentkezik egy meghirdetett pozícióra.

hvg.hu Karrier

18 tipp, hogy elismert munkaerő legyél

Bizonyos helyzetekben néha egyszerű kitűnni a többiek közül, a legtöbb esetben azonban meg kell dolgozni a sikerért. Mivel az egyes munkahelyeken különböző emberek és helyzetek adottak, univerzális recept nincs. Akad viszont néhány jótanács, amelyeket megfogadva egyszerűbb lehet számodra a sikerhez vezető út.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

hvg.hu Karrier

8 tipp a munkahelyi depresszió leküzdésére

Elégedetlen vagy a munkáddal, amit korábban élveztél? Levertnek, motiválatlannak érzed magad? Ha igen a válasz, minden valószínűség szerint a megszokás lett úrrá a munkahelyi életed felett. Tippjeink segítségével kilábalhatsz ebből az állóvízből.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

34 tipp, hogy jó benyomást tegyél az új munkahelyen

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba