szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban Nógrád megyében, noha a munkaerő-kereslet nem érte el a februári szintet - derül ki a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ legfrissebb elemzéséből.

Nógrádban március végén 14 823 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban, 1239 fővel kevesebb mint februárban és 811-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A létszámalakulást az eredményezte, hogy 20 százalékkal mérséklődött az új regisztrált pályakezdő és nem pályakezdő munkanélküliek száma, miközben 80 százalékkal emelkedett a nyilvántartásból kikerülők száma.

Nógrád megye továbbra is a harmadik legrosszabb helyen áll a 16,7 százalékos munkanélküliségi rátával az országos rangsorban. A legrosszabb a helyzet a szécsényi körzetben (24,1 százalék), de Bátonyterenye és Salgótarján körzetében is közelíti a 20 százalékot a munkanélküliségi ráta (19,5 és 18,8 százalék).

A pályakezdő álláskeresők száma az előző három évben márciusban még emelkedett, ez a kedvezőtlen tendencia 2006-ban megszakadt. Létszámuk március végére 1318-ra csökkent, de 100 álláskeresőből továbbra is kilenc a pályakezdő. Közöttük évről évre növekvő arányt képviselnek az alacsony iskolai végzettségűek.

Március végén Nógrádban 4711 tartósan regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván. A hosszú ideje elhelyezkedési gondokkal küzdő állástalanok száma februárhoz képest ugyan 203 fővel csökkent, de arányuk (31,8 százalék) még mindig meghaladja az országos átlagot.

A megye kirendeltségein 2746 álláshelyet tudtak felajánlani márciusban. A hónap végén 1091 szabad álláshely várta az álláskeresőket, száz emberre hét-nyolc álláshely jutott.

MTI Karrier

A munkanélküliség 7,5 százalék, és 43 ezerrel nőtt

A foglalkoztatottak száma, hasonlóan az egy évvel korábbihoz, 3 millió 898 ezer volt a 2005 november-2006 januári időszakban, a munkanélküliek száma 43 ezerrel 318 ezerre nőtt, ami 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, szemben az egy évvel korábbi 6,6 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság

Hétéves csúcson a munkanélküliség

Hét százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta tavaly, és az előrejelzések szerint a közeljövőben nem is várható a csökkenése. Egy év alatt alig változott a kedvezőtlen arány: a munkaképes korú népességnek alig több mint a fele dolgozik.

MTI Karrier

Nőtt a munkanélküliek száma Borsodban

Csekély mértékben, de nőtt a munkanélküliek, álláskeresők száma februárban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a munkaügyi kirendeltségek 58791 állástalant regisztráltak - közölte a munkaügyi központ.

MTI Karrier

Munkanélküliséget okozhat a dohányzás

Egyre több amerikai cégnél vezetik be a nikotintesztet. Sokakat azután bocsátottak el állásukból, hogy megtagadták a teszten való részvételt. A bíróságok általában a munkaadónak adnak igazat.

MTI Karrier

Februárban tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatása szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, ezzel második hónapja van 5 millió fölött.

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból