szerző:
MTI

Csaknem megegyezett az egy évvel korábbival a regisztrált munkanélküliek és álláskeresők száma januárban. A 436 476 nyilvántartásba vet személy 1,4 százalékkal több mint 2005 januárjában.

Jelentősen, 14,1 százalékkal csökkent  januárban az egy évvel korábbihoz képest a regisztrációba belépők száma, az egy hónappal korábbihoz képest viszont 1,8 százalékkal több volt a regisztrációra jelentkező. Ez annyit jelent, hogy 62 392 személy lépett be a nyilvántartásba januárban. A rendszerből kilépő elhelyezkedők miatt a regisztráltak száma januárban decemberhez képest összességében 25 827-tel emelkedett. A januári regisztráltak száma a decemberinél 6,3 százalékkal magasabb.

A regisztrált munkanélküliek és álláskeresők januári megyei adatait a gazdaságilag aktívak KSH által közölt 2005 januárjára vonatkozó számaival hasonlította össze a Foglalkoztatási Hivatal. Az így képzett ráták mást fejeznek ki mint  a KSH munkaerő felmérésén alapuló országos munkanélküliségi ráta, mert abban nem a regisztráltak aránya szerepel - figyelmeztetnek rá a munkaügyi szakemberek.

A regisztráltak alapján számított ráta Budapesten volt a legalacsonyabb januárban is, Itt 2,6 százalékos volt a regisztráltak aránya a gazdaságilag aktívakhoz képest. Az egy évvel korábbi ráta Budapesten 2,9 százalék. Pest megyében 4,2 százalékos volt a ráta, egy évvel korábban 4,1 százalék.

Viszonylag alacsony, 5,8 százalékos volt a ráta Győr-Moson-Sopron megyében is. Ez az arány jellemezte a megyét egy évvel korábban is. A legmagasabb, 20,5 százalékos rátát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetett számítani a regisztráltak alapján. Egy évvel korábban ebben a megyében 19,6 százalékos volt a ráta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19,5 százalékos volt a ráta, egy évvel korábban 19,9 százalék. Nógrád megye 17,9 százalékos rátája tartozik még a legmagasabb munkanélküliségi mutatók közé. Ebben a megyében egy évvel korábban 16,4 százalékos volt ez a mutató.

Néhány területen, így Somogy, Hajdú-Bihar, Békés, Baranya megyében 15-16 százalék körül alakult a regisztráltak alapján számított ráta. A 2002 januárjának adataival összehasonlítva néhány megyében, így például Somogy, Baranya, Nógrád megyében 3 százalékpontnál is nagyobb a ráta értékének emelkedése.

MTI Karrier

Csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2005. szeptembere és decembere között 20 százalékkal - 50 ezerről 39 ezerre - csökkent a munkanélküli pályakezdők száma - közölte Batiz András kormányszóvivő.

MTI Itthon

A Fidesz szerint cenzúrázzák a munkanélküliségi adatokat

A Fidesz választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől arra, hogyan fordulhat elő, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel kívánja meggátolni a munkanélküliségi adatok nyilvánosságra kerülését - mondta Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője.

MTI Karrier

Nőtt a munkanélküliség az euróövezetben

Az euróövezetben decemberben átlagosan 8,4 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya a novemberi 8,3 százalékról, miután sokáig változatlan volt, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán.

Gazdaság

Hétéves csúcson a munkanélküliség

Hét százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta tavaly, és az előrejelzések szerint a közeljövőben nem is várható a csökkenése. Egy év alatt alig változott a kedvezőtlen arány: a munkaképes korú népességnek alig több mint a fele dolgozik.

Palkovics: Le kell mondania a Színművészeti vezetőségének, ha tudtak Gothár ügyeiről

Palkovics: Le kell mondania a Színművészeti vezetőségének, ha tudtak Gothár ügyeiről

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

A bérek ugyan nőnek, de a nyugdíjasok rosszabbul élnek, mint két éve

A bérek ugyan nőnek, de a nyugdíjasok rosszabbul élnek, mint két éve

Létrával sem lehet felérni Erzsébet királynő karácsonyfáját

Létrával sem lehet felérni Erzsébet királynő karácsonyfáját

Radar360: Kósa Lajost megizzasztották, PISA-jegyünk 2-es fölé

Radar360: Kósa Lajost megizzasztották, PISA-jegyünk 2-es fölé

ENSZ: Új munkacsoport foglalkozik a menekültkérdéssel

ENSZ: Új munkacsoport foglalkozik a menekültkérdéssel