szerző:
hvg.hu

A leendő főnököd személye sokszor legalább annyit nyom a latba, mint a munkakörnyezet, a várható fizetés, vagy a juttatások. Az alábbiakban négy olyan fontos szempontot vázolunk, amely befolyásolhatja, hogy elfogadd-e az állást, vagy sem.

Leendő főnököd stílusa döntő lehet
az állást illetően
© sxc.hu
Sokszor előfordul, hogy valaki azért hagyja ott az állását, mert nem elégedett a főnökével. Ugyanez fordítva is igaz, ha valaki jó kapcsolatban áll a felettesével, sokkal élvezetesebbnek és produktívabbnak találhatja ugyanazt a munkát. Mi a biztosíték azonban arra, hogy megtalálod a megfelelő hangot a főnökkel? Garancia, illetve tökéletes recept nincs, de már az elején könnyen felismerheted, hogy mire számíthatsz, ha a megfelelő kérdéseket teszed fel.

Az ideális munkaerő
Szeretnéd tudni, hogy mire számíthatsz a leendő főnököd veled kapcsolatos elvárásait illetően? Ne szégyelld megkérdezni, milyennek tartja az ideális alkalmazottat. Ha szereti azokat, akik sokat dolgoznak, s akár túlórákat is vállalnak, számíts rá, hogy ilyen helyzetek előfordulhatnak a munkád során. Ha az olyan munkaerő az „esete”, aki nem szól bele a feladatok végrehajtásába, nem túl bölcs dolog egyből nekiállni átszervezni a munkafolyamatokat. Ha pedig a független, megbízható alkalmazottakat részesíti előnyben, tudhatod, hogy zavartalanul dolgozhatsz majd, nem járnak majd állandóan a nyakadra.

A munkatársak
Főnököd személyéről alkalmazottai is sokat elárulnak. Persze nem ők fognak neked mesélni, de ha megkérdezed, hogy milyen emberekkel fogsz együtt dolgozni. Figyeld, hogy a főnök mennyire ismeri a saját alkalmazottait, emlékszik-e az egyéni teljesítményeikre, illetve a személyükkel kapcsolatos apróságokra. Figyeld meg, hogy milyen hangon, milyen stílusban beszél róluk. Már-már dicsekvő, pozitív hangnemben, vagy némi csalódottság és frusztráció cseng ki a hangjából? Azt is jegyezd fel magadban, hogy mennyi ideje dolgozik együtt a főnök az alkalmazottakkal. Ha gyorsan cserélődnek a kollégák, ez baljós előjel lehet, viszont, ha már jó ideje együtt van a csapat, ez biztató lehet a jövőre nézve.

Eredmények és problémák
Szeretnél jól teljesíteni? Akkor nem árt, ha tudod, hogy a leendő felettesed miként definiálja a jó teljesítményt. Kérdezd meg kerek-perec, mitől számít valaki sikeresnek a munkakörében. Lehet, hogy a fő elvárás, hogy költség-, és időhatékonyan oldd meg a feladatokat. De lehet, hogy bizonyos, előre meghatározott számokat, szinteket kell elérned, például bizonyos mennyiségű bevételt, vagy elégedett vásárlót.

Problémamegoldás
Problémák mindig akadnak. Ha pedig egy ilyen helyzet adódik, jó ha tudod, hogy mire számíthatsz a főnököd részéről. Ezért kérdezd meg nyugodtan, hogy ő hogyan közelít a problémák felé, milyen módon szereti megoldani a felmerülő gondokat. Figyelj nagyon a válaszra, ugyanis talán ebből szűrheted le a legtöbb fontos információt, leginkább a főnök vezetési stílusát illetően. Szereti egyedül meghozni a döntéseket, vagy konzultál a többiekkel, esetleg áthárítja valakire a feladatot?

Végezetül annyit tarts fejben, ha a főnök nyíltan és látszólag őszintén válaszol a kérdéseidre, valószínűleg a munkakapcsolatokat is ekképpen kezeli, ez pedig gyümölcsöző viszonyt vetíthet előre a jövőbeni munkaviszonyodat illetően.

hvg.hu Karrier

Karriergyilkos lehet az új főnök

Bár az összes szociológiai vizsgálat azt mutatja, hogy a munkahelyi konfliktusok legnagyobb részéért a rossz vezetők tehetők felelőssé, ez mégsem zavarja a munkáltatót, hogy azokat az embereket rakják ki, akik nem felelnek meg a favorizált vezetők elképzeléseinek. Így aztán egy új főnök mindig a legnagyobb potenciális veszélyforrás a beosztottak számára.

hvg.hu Karrier

Amikor a főnök a fiatalabb

Néhány év eltérés még nem a világ, de sok kellemetlen helyzet alakulhat ki, ha az ember felettese tíz-húsz évvel fiatalabb. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyűszerrel ki lehet védeni ezt a csapdát.

hvg.hu Karrier

A főnök megfúrása

Nem ismeretesek olyan statisztikák, amelyek azt mutatnák be, hogy a főnökök megfúrására indított akciók hány százaléka járt sikerrel. Ennek sok értelme nem is volna, hiszen ahány eset annyiféle körülményegyüttes határozza meg a végeredményt. Pár alapvető tanulság azért van.

hvg.hu Karrier

Hét kolléga, aki elvágja magát a főnöknél

Különféle, válogatott stratégiákkal még a legtehetségesebb munkatárs is elérheti, hogy a felettes megorroljon rá. Tippjeink segítségével elkerülheted, hogy te legyél az egyik szerencsés.

hvg.hu Karrier

Így kezeld a rossz főnököt

Felmérések szerint a munkavállalók legalább 58 százaléka nézett már új állás után azért, mert nem jön ki jól a főnökével. Egy ilyen jellegű kapcsolatnak drámai hatása lehet a dolgozókra, s munkahelyi morált is jelentősen ronthatja. Tanácsaink segítségével elkerülheted a komolyabb súrlódást.

hvg.hu Karrier

A te főnököd is egy idióta? Bosszúból éld túl!

Különböző felmérések igazolják, hogy a munkahelyi vezetők felelőssége rendkívüli beosztottaik egészségi állapotának alakulásában. Az alkalmazottakat érő stressz ugyanis javarészt a főnökeiktől származik, s a komisz bánásmód felelős a rossz hangulat, a depresszió s számos betegség kialakulásáért.

hvg.hu Karrier

Kampánygyűlés: jön a főnök

Mostanában a munkavállalók joggal tehetik fel a kérdést, hogy az alkotmányos jogok dacára nem éri-e kellemetlenség őket, ha elmennek egy politikai gyűlésre.

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csokot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csokot

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna