szerző:
hvg.hu

Amikor megpályázol egy állást, és önéletrajzoddal felfegyverkezve megjelensz a vállalatnál, mindig csatolj hivatalos papírjaidhoz egy kísérőlevelet, amelyben képzettségeden és szakmai tapasztalataidon kívül jövőbeni terveidnek is hangot adsz. Hogyan épül föl egy kísérőlevél? Tippek!

Jó önéletrajz + kísérőlevél = sikeres állásinterjú
A címzés az első!
A kísérőlevél fejlécén tüntesd fel a dátumot. Két sort hagyj ki, majd írd oda az interjúztatód nevét, az "Úr", illetve "Asszony" megszólítással kiegészítve, majd a megszólított titulusa, a cég neve és címe következzen. Előfordulhat, hogy nem tudod a felvételi beszélgetést levezénylő kolléga nevét, ez esetben csak a cég nevét és címét tüntesd föl.

Az üdvözlés elengedhetetlen!
A fejléc alatt hagyj üresen két sort, majd a „Kedves Uram/Asszonyom” megszólítással üdvözöld az interjúztatót, természetesen a vezetéknevével együtt. Ne használd a keresztnevét, csak abban az esetben, ha korábban már találkoztatok. Ha nem tudod a célszemély nevét, tüntesd föl, hogy leveledet „az illetékesnek” szánod.

Mutatkozz be!
Az első bekezdésben röviden foglald össze, hogy miért írtad a kísérőlevelet, melyik állást szeretnéd megpályázni – azok közül, amelyeket a cég meghirdetett – és miért érdeklődsz a munka iránt. Nem árt, ha azt is megjelölöd, hol bukkantál az álláshirdetésre, és milyen képzettségeid vannak.

A bemutakozást követő bekezdés a kísérőlevél leghangsúlyosabb része. Ezen áll vagy bukik, hogy el tudod-e adni magad. Tűzd ide az ajánlólevele(i)det, sorold fel azoknak az oktatási intézményeknek a nevét, amelyekben tanultál, a kurzosokat, szakképesítést adó programokat, amelyeket elvégeztél, a szakmai gyakorlatot vagy önkéntes munkát, amelyen részt vettél, illetve előző munkahelyeid nevét. Mindezek közül főként azokat hangsúlyozd, amelyek a megpályázott állás szempontjából különösen előnyösek. Ehhez azonban tisztában kell lenned azzal, hogy milyen követelményeknek kell megfelelned, ha az adott cégnél akarsz elhelyezkedni.

Így add el magad! (Oldaltörés)

Add el magad!

Hízelegj leendő munkaadódnak!
Kísérőleveled harmadik bekezdésben fejtsd ki, miért érzed úgy, hogy a cégnél szeretnél dolgozni. Színezd ki, hogy mindez milyen előnyökkel jár majd a vállalat számára, és persze számodra. Bizonyítsd be leendő munkaadódnak, hogy rátermett vagy, és valóban érdekel minden, ami a cégnél történik, nemcsak porhintés, amit elmondtál. Persze óvakodj a túlzásoktól, de egy-két pozitív hangvételű mondat még nem ártott senkinek.

A zárszó legyen hangsúlyos!
Az utolsó bekezdésben köszönd meg az interjúztatónak, hogy időt szakítva rád elolvasta leveledet, és utalj arra, hogy mindenképpen részt szeretnél venni a felvételi beszélgetésen, majd add meg telefonszámodat vagy közöld: egy hét múlva jelentkezel, hogy érdeklődj további teendőidről. Az utolsó bekezdés után hagyj ki két sort, majd a „Tisztelettel” formulával zárd mondandódat, három sorral lejjebb pedig gépeld be a nevedet, de ne felejtsd el kézzel is aláírni!

Kerüld a személytelen, általános levélformát. Kísérőleveled tükrözze a cég szellemiségét, legyen áttekinthető, színvonalas, de ne legyen hosszabb egy oldalnál. Ennek érdekében kérd meg az egyik barátodat, hogy olvassa át amit írtál. Minden vállalathoz százával érkeznek a kísérőlevelek, ezért saját érdekedben törekedj arra, hogy a tiéd kitűnjön a többi közül.

hvg.hu Karrier

Kilenc új trükk a nyerő önéletrajzhoz

Aki meg akarja őrizni a versenyképességét az álláspiacon, kénytelen rendszeresen megújítani az alkalmazott taktikát. Az alábbiakban új szempontokat veszünk sorra.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

Mely szavak szerepeljenek az önéletrajzodban?

A jó állásokért óriási a verseny. Azonban egy kis ügyeskedéssel biztosíthatod, hogy a beküldött önéletrajzok tengeréből a tiéd mégiscsak jobban szem előtt legyen. Néhány kifejezés, amelyre minden személyzetis felkapja a fejét.

hvg.hu Karrier

Csiszold tökéletesre az önéletrajzodat!

A régi bevett sablonok felett eljárt az idő. Mielőtt benyújtod az önéletrajzot egy állás reményében, érdemes átolvasni, s ezt-azt átalakítani rajta. Tippek.

Itthon

Az önéletrajzírás pszichológiája

A könyvhétre menetrendszerűen érkező újabb önéletírások és visszaemlékezések kapcsán sokakban felmerülhet: miért írnak (és miért olvasnak) az emberek önéletrajzokat? A pszichológusok meg azt kutatják, hogyan formálja a múltat az önéletíró emlékezete.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az önéletrajzoddal egy állásinterjún?

Önéletrajzod a jövőd záloga. Ám nem mindegy, mit írsz bele. Egy frappánsan megírt cv garancia arra, hogy a kiszemelt vállalat felvételi beszélgetésre hívjon. Íme néhány ötlet, hogyan tupírozd föl önéletrajzodat!

hvg.hu Karrier

Szavak, melyek tönkreteszik az önéletrajzodat

A teljesítményeden kívül sok más tényező is befolyásolja a munkád megítélését. Az a mód, ahogyan kommunikálod mindazt amit tettél, rendkívül sokat nyom a latban. Különösen az állásinterjú előtt. Tippek.

hvg.hu Karrier

25 kifejezés, amely tönkreteheti az önéletrajzodat

A néhai Illés zenekartól származik a szállóige, hogy „a szó veszélyes fegyver, s van aki fegyvertelen.” Sajnos az is igaz, hogy van aki a szavakkal, ha nem vigyáz, önmagát sebzi meg. Így aztán érdemes jól megfontolni, hogy mely szavak használatától érdemes tartózkodni, különösen, ha az ember állásért folyamodóban az önéletrajzát írja.

hvg.hu Karrier

Önéletrajz és kísérőlevél teszt

Az alábbi teszt segítséget ad ahhoz, hogy ellenőrizd az önéletrajzodat: Vajon minden benne van, amit bele kell írni? Megfelelő sorrendet használtál? A fontos dolgok látszanak a leghangsúlyosabbnak? A hibáid nagyobbnak látszanak, mint amekkorák valójában? Megfelelő a stílusod? Gondolkodj el a kérdéseken, s megfontoltan válaszolj!

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Nagymamákból lettek koszorúslányok egy amerikai esküvőn

Nagymamákból lettek koszorúslányok egy amerikai esküvőn

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József