szerző:
hvg.hu

Az önéletrajz-írás gondolatától a hideg is kiráz? Pedig csak első hallásra tűnik borzalmasnak, ha ügyesen fogsz hozzá, összehozhatod a legjobb cv-t, amelyet leendő főnököd csak olvasott. Légy meggyőző és hiteles, ne csak az állásinterjún, írásban is! Tanácsaink.

Ne félj attól, hogy túl magasra törsz!
Az önéletrajz-írást ideig-óráig halogathatod, ám egyszer csak eljön az idő, amikor bizony neki kell durálnod magad, és meg kell írnod a rettegett — álláskeresés során azonban nélkülözhetetlen — önéletrajzot. De hogyan érdemes hozzáfogni? Mi az, amit mindenképpen föl kell sorolnod a cv-ben, és mire érdemes ügyelned a fogalmazás során?

Határozd meg a "célcsoportot"
Tudatosítsd magadban, hogy a jól összeállított önéletrajz az álláskeresés elengedhetetlen tartozéka. Fontos, hogy meghatározd, mely „célpontokhoz”, vagyis mely vállalatokhoz fogod elküldeni, mert nem árt, ha a cv szerkezetét és tartalmát a kiszemelt munkahely jellegéhez és követelményeihez igazítod. Még mielőtt hozzáfognál a körmöléshez, még inkább pötyögéshez, gondold át, hogyan építed föl önéletrajzodat, mert ha összefüggéstelenül, mindenféle rendszer nélkül állítod egymás mögé „adataidat”, egyetlen vállalat sem fog potenciális jelöltként számba venni.

Add el magad
Gondolj arra, hogy a tetszetős önéletrajz remek marketing-fogás. Úgy tekints magadra, mint egy első osztályú termékre, amelyet értékesítened kell a piacon, mégpedig úgy, hogy a vásárlók — vagyis a munkaerőhiánnyal küzdő cégek — kapkodjanak utánad. Ehhez azonban tetszetős csomagolás, vagyis egy jól felépített önéletrajz szükséges. Erre koncentrálj, és tedd fel azokat a kérdéseket, amelyek leendő munkaadód agyában is megfogannak: melyek lehetnek az előnyei és hátrányai annak, ha egy vállalat téged alkalmaz és mit tudsz nyújtani a cégnek, amire más jelentkező nem képes? Ezeket mindenképpen írd bele a cv-be.

Az első benyomás írásban is fontos
Tekintsd önéletrajzodat az első lépésnek ahhoz, hogy behívjanak egy állásinterjúra. Éppen ezért a fogalmazásnál törekedj arra, hogy pontosan, világosan és áttekinthetően vázold adataidat, tekints el a fölösleges részletektől, tulajdonságaidat, képességeidet, eredményeidet tömören ismertesd. Önéletrajzod így fölkelti leendő munkaadód érdeklődését, az állásinterjún pedig úgyis számtalan lehetőséged lesz arra, hogy részletesen kifejtsd életed, karriered legfőbb állomásait.

Légy lényegretörő
Fogalmazz tömören és frappánsan! Cirkalmas körmondatok helyett mondanivalódat tagold rövid bekezdésekre, mert így könnyebben áttekinthető, a fontosabb részletek mégis megragadják az olvasó figyelmét. Egy-két oldalnál semmiképpen ne legyen hosszabb a cv-d, de így is a jelentősebb bekezdések után egy sort hagyj üresen. Jól olvasható betűtípust és betűméretet válassz! Hogy önéletrajzodat feldobd, használj cselekvő igéket, és olyan mondatokat, amelyek ezekkel kezdődnek, úgymint: előkészít, fejlődik, ellenőriz, előad.

Hangsúlyozd pozitív tulajdonságaidat! (Oldaltörés)

Ragadd meg a figyelmüket
Mindig erősségeid felsorolásával kezdd, mert a legtöbb helyen fél percnél több időt nem szánnak arra, hogy átfussák a jelentkezők cv-jét. Éppen ezért előnyeidet a leghangsúlyosabb helyre, önéletrajzod elejére összpontosítsd, mert így nagyobb az esélye, hogy megragadnak leendő munkaadód agyában.

Légy az ékesszólás nagymestere
Élesben – az állásinterjún — is hangsúlyozd azokat a kulcsszavakat, amelyeket önéletrajzodban kiemeltél, úgymint: hatékony, kreatív, munkabíró. Nem árt, ha néhány felkapottabb kifejezést is bedobsz. Ha marketinges területen próbálkozol, akkor aduász lehet a „versenyképesség” kifejezés.

A jótékony hallgatás
Hangsúlyozd pozitív tulajdonságaidat, míg azokat, amelyek ronthatnak megítéléseden, hanyagold. Hogyha úgy érzed, hogy friss diplomásként hátrányos megkülönböztetésben lehet részed, mert nincs sokéves szakmai tapasztalatod, diplomád megszerzésének dátumát önéletrajzod végére írd!

Előző munkahelyeden olyan feladatkört töltöttél be, amire nem vagy büszke, esetleg az adott cégnél nem nézik jó szemmel? Hagyd ki önéletrajzodból! Csak azokra a tevékenységekre, sikeresen elvégzett feladatokra térj ki, amelyekre büszke lehetsz, amelyek rátermettségedet bizonyítják. A szakmai előmeneteled szempontjából lényegtelen állomásokat ne említsd!

Mesterségem címere...
Arra helyezd a hangsúlyt, amihez értesz! Szakterületeden elért sikereidre térj ki, illetve azokat az előmeneteled szempontjából fontos kapcsolatokat rögzítsd, amelyeket előző munkahelye(i)den építettél ki. Különösen fontosak az ajánlások, amelyekkel munkaadóid láttak el, illetve az évek - és tanulmányaid - során bezsebelt szakmai elismerések, díjak.

Hívd a korrektort
Megírtad önéletrajzodat? Kérd meg az egyik barátodat, hogy olvassa el, és mondja el véleményét. Egy kívülálló jobban át tudja tekinteni, hogy világosan, lényegre törően és frappánsan fogalmaztál-e. Észrevételei és kérdései segíthetnek abban, hogy mérlegeld, nem hagytál-e ki néhány fontos részletet, esetleg nem kell-e meghúzni egy terjengősebb bekezdést. Hogyha „olvasód” elégedett és jól informált, nyugodtan hátradőlhetsz, mert önéletrajzod minden bizonnyal megállja majd a helyét.

Hadd menjen
Küldd el cv-det a kiszemelt vállalatokhoz! Ne félj attól, hogy mit fognak gondolni, ha elolvassák. Tekintsd az egészet játéknak, ahol minden egyes postázott önéletrajzzal te csak nyerhetsz! Akkor is jelentkezz egy állásra, hogyha képességeid megvannak hozzá, de csekély szakmai tapasztalatod miatt nem látsz esélyt arra, hogy téged választanak. Hogyha mást nem is, tapasztalatokat azért nyerhetsz, ezek pedig hozzájárulhatnak későbbi sikereidhez.

hvg.hu Karrier

Öt módszer, hogyan borítsd ki leendő főnöködet

Jól működik a beszélőkéd? Kedvenc mondataid közé tartozik, a „te már eleget dumáltál, most én következem?” Még ha egyértelmű nemmel válaszolsz is erre a kérdésre, akkor is mérlegeld, hogy melyek azok a viselkedésformák, amelyeket egy állásinterjú során célszerű elkerülnöd, mert hátrányosan befolyásolhatják megítélésedet. Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Légy főállású álláskereső!

Állást keresni mindig nagy kihívás. Azoknak pedig különösen nehéz, akik munkanélküliként vetik bele magukat az állásles örömeibe. Csábít az otthoni semmittevés? Fárasztó rohangálás helyett inkább aludnál egy jót? Tanácsaink segítenek abban, hogyan oszd be az álláskeresésre szánt idődet.

hvg.hu Karrier

Utálod a munkádat, vagy ez csak nyár végi depresszió?

A nyár elmúltával bizony nehezen veszi rá magát az ember, hogy egy kellemes kirándulás helyett kora reggel loholjon a munkába. Különösen igaz ez azokra, akiket már munkahelyük puszta gondolatától is kiráz a hideg. De honnan tudhatja az elégedetlenkedő, hogy nyárvégi kedvetlensége csak átmeneti állapot vagy súlyosabb okokra vezethető vissza? Tanácsainkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Te légy a legígéretesebb jelentkező álmaid állására!

Ahhoz, hogy megtaláld az igényeidnek és képességeidnek megfelelő munkahelyet, kitartás és erőfeszítés szükséges. Ne sajnáld magadtól az időt, fejleszd képességeidet és készségeidet, hogy kitűnj a többi álláskereső közül! Hogyan? Tanácsainkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Hogyan menj biztosra az álláskeresés során?

A sikeres álláskeresés nélkülözhetetlen velejárója, hogy észben tartsd az aktuális fejleményeket és régebbi tapasztalataidat. Nem árt, ha tudod, összesen hány helyre küldted már el az önéletrajzodat vagy emlékszel arra, mely álláshirdetésekre jelentkeztél. Hogyan hasznosíthatod mindazt, ami a keresgélés hosszú hónapjai alatt történt? Tanácsaink.

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc