szerző:
MTI

Az EU-országoknak középtávon rendbe kell hozniuk az államháztartásukat, hogy „hatástalanítani lehessen a nyugdíjrendszerekben lévő időzített bombát, amelyet a lakosság elöregedése élesít” - figyelmeztetett az Európai Bizottság.

Az EU közfinanszírozási helyzetének jövőjéről készült tanulmányban a bizottság úgy véli, hogy a közadósság a GDP 200 százalékát is elérheti 2050-re, ha a kormányok nem vezetnek be sürgősen reformokat. Középtávú államháztartási kiegyensúlyozás esetén is a GDP 80 százalékára nőhet a közadósság az EU átlagában 2050-re a jelenlegi 63 százalékról.

„Ha a tagállamok többsége nem tesz valami komolyat a nyugdíj időzített bombájának hatástalanítására, akkor az gyermekeink és unokáink kezében fog felrobbanni, a teher elviselhetetlen lesz”, kommentálta a jelentést az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia.

A növekvő teher részben annak köszönhető, hogy csökken a születések száma, a második világháború utáni demográfiai robbanás nemzedéke nyugdíjba megy, miközben emelkedik a várható élettartam.

Jelenleg az EU-ban átlagosan egy 65 év fölötti lakos jut négy munkaképes korú lakosra. Ha a jelenlegi irányzat nem változik, 2050-ben egy a kettőhöz arányra változik a helyzet. A bizottság szerint ki kell használni azt az - előrejelzések szerint 2017-ig tartó - lehetőséget, hogy a foglalkoztatás addig még abszolút számban növekedni fog.

A bizottság szerint Csehország, Ciprus, Görögország, Magyarország, Portugália és Szlovénia hosszú távú kockázatú ország a közfinanszírozás tekintetében, míg Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Máltán, Szlovákiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában közepes kockázatú a helyzetet a bizottság szerint.

Alacsony kockázatúnak - vagyis olyan országnak, ahol a többieknél már többet tettek az öregedés hatásainak ellensúlyozásáért, vagy a hiány és a közadósság alacsony - véli a bizottság Ausztriát, Dániát, Észtországot, Finnországot, Lettországot, Litvániát, Hollandiát, Lengyelországot és Svédországot.

A brüsszeli bizottság szerint az EU-tagországok „képesek szembenézni a az egyre fogyó munkaerő és az elöregedő lakosság jelentette kihívással. A siker kulcsa a demográfiai megújulás elősegítése - hogy az emberek jobban egyensúlyozhassanak a munka, a család és a magánélet között, és így több gyermeket vállalhassanak. Emellett fontos a munkahelyteremtés és a hosszabb aktív életszakasz, az idősek munkalehetőségeinek javítása, a nagyobb termelékenység, a bevándorlók integrálása és a fenntartható közfinanszírozási helyzet”.

Az EU foglalkoztatási és szociális ügyi biztosa, Vladimír Spidla megjegyezte: „jelenleg növekszik azon 30-45 év közötti nők aránya, akik a gyermeknevelés, a karrier és az idős szülőkről való gondoskodás hármas terhét cipelik. Az oktatási rendszert és a munkabeosztást rugalmasabbá kell tenni, figyelmbevéve, hogy akik akarják, a kívánt időben vállalhassanak gyermeket.”

euractiv.hu Karrier

Orvosokat, kutatókat várnak Hollandiába

A holland kormány úgy döntött, hogy november elseje után könnyebben vállalhatnak munkát Hollandiában az unió határain kívülről érkező orvosok és kutatók - írja az euractiv.hu.

MTI Karrier

Minden eddiginél nagyobb a bevándorlás a brit munkapiacra

Minden idők legnagyobb munkavállalói bevándorlását jegyezték fel tavaly Nagy-Britanniában; az érkezők legnagyobb egyedi csoportját az új kelet-európai EU-tagállamok, ezen belül Lengyelország polgárai adják - áll a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) éves jelentésében, amely szerint Magyarország a sereghajtók között van a térségi küldő államok listáján.

MTI Karrier

Egyre több az álláskereső Nógrád megyében

Tovább nőtt szeptemberben az álláskeresők száma Nógrád megyében, döntően azért, mert az alacsony iskolai végzettségűek visszakerültek a másodlagos munkaerőpiacról - derül ki a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ legfrissebb elemzéséből.

MTI Gazdaság

Csökkent a munkanélküliség Csehországban

Csehországban szeptemberben lanyhult az infláció: a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben — közölték a cseh statisztikai hivatalban. A visszaesést azonban jobbára csak az üzemanyagok hónapon belüli áresése okozta.

Két futópados világcsúcsot is megdöntött a magyar ultrafutó

Két futópados világcsúcsot is megdöntött a magyar ultrafutó

Hatalmas felháborodást váltott ki egy bungee jumpingozó sertés

Hatalmas felháborodást váltott ki egy bungee jumpingozó sertés

Kiszivárgott, milyenek lehetnek a Magyarországra is érkező Samsung Galaxy S20 telefonok

Kiszivárgott, milyenek lehetnek a Magyarországra is érkező Samsung Galaxy S20 telefonok

Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

Így verte át Európa uralkodóit Kempelen Farkas

Így verte át Európa uralkodóit Kempelen Farkas

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni