szerző:
MTI

Tovább nőtt szeptemberben az álláskeresők száma Nógrád megyében, döntően azért, mert az alacsony iskolai végzettségűek visszakerültek a másodlagos munkaerőpiacról - derül ki a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ legfrissebb elemzéséből.

Szeptember végén 15,8 százalékos volt Nógrádban a munkanélküliségi ráta. Ekkor 14091 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 402-vel kevesebb, mint egy éve, de 238 fővel több, mint augusztusban. Az országos rangsorban a megye továbbra is a harmadik legrosszabb helyen áll.

Az álláskeresők száma a megye egész területén kedvezőtlenül alakult, de a megyeszékhely kivételével minimális volt a létszámnövekedés. Salgótarján térségében viszont, főként a másodlagos munkaerőpiacról visszatérőknek köszönhetően, csaknem 40 százalékkal emelkedett az álláskeresők beáramlása az előző hónaphoz képest. A közcélú, közhasznú és közmunkára kisebb volt a létszámigény, mint a korábbi hónapokban, ezáltal a hátrányos helyzetűek közül kevesebben tudtak elhelyezkedni.

Szeptemberben összesen 1981-en jelentkeztek regisztrálásra, közülük minden hatodik pályakezdő. A pályakezdő állástalanok létszáma a korábbi évektől eltérően még szeptemberben is emelkedett, júniustól szeptember végéig 398 fiatalt regisztráltak. Az 1608 pályakezdő 11,4 százalékot képvisel a nyilvántartott ügyfelek között.

A pályakezdők között folyamatosan az alacsony iskolai végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt (44,2 százalék), őket a középfokú végzettségűek követik (36,6 százalék). Minden hetedik-nyolcadik fiatal tett szakmunkásvizsgát, 100 pályakezdőből öt-hat fő diplomás. Az 1608 pályakezdőből szeptemberben 155-en helyezkedtek el.

Nógrád megyében továbbra is jelentős a tartósan regisztrált munkanélküliek aránya, az összes állástalan 32 százaléka már legalább egy éve nem tud elhelyezkedni. Az országos átlag 26,5 százalék.

A megyében szeptember végén 1047 szabad álláshely várta az álláskeresőket, száz munkanélkülire hét álláshely jutott.

MTI Karrier

Romániából 100-150 ezer munkavállaló érkezhet

Románia uniós csatlakozása után 100-150 ezer romániai munkavállalóra lehet számítani Magyarországon a magyar és a román bruttó hazai termék különbsége alapján számított modell szerint — áll a Nézőpont Intézet kutatásában.

MTI Vállalkozás

Újabb munkaerőpiaci felmérés indul

A tervek szerint az idén is legalább 8 ezer céget keresnek fel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) munkatársai, hogy a cégvezetés jövő évre vonatkozó általános gazdasági és munkaerőpiaci prognózisáról érdeklődjenek - tájékoztatott a Foglalkoztatási Hivatal.

MTI Itthon

Országos bértárgyalások jövő péntektől

Október 20-án kezdődhet a tárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szakbizottságaiban a jövő évi költségvetésről és az országos bérajánlásról – közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

Európában a 322 lóerős Nissan Leaf villanyautó

Európában a 322 lóerős Nissan Leaf villanyautó

Fürjes az M1 Karácsony-interjúja után: Ez vállalhatatlan volt

Fürjes az M1 Karácsony-interjúja után: Ez vállalhatatlan volt

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Verekedés után rendőrök vitték el a szlovák környezetvédelmi minisztert

Verekedés után rendőrök vitték el a szlovák környezetvédelmi minisztert

A karate kölyök dalra fakad a színpadon

A karate kölyök dalra fakad a színpadon

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik