szerző:
hvg.hu

Késésben vagy, de kínos lenne megint arra hivatkoznod, hogy elaludtál, dugóba kerültél, netán elment előtted a busz? Ne köntörfalazz, légy őszinte főnököddel, akkor is, ha notórius késő vagy! Rajtad kívül még sokan járnak ebben a cipőben, kérdés, mire hivatkoznak leggyakrabban, ha szóba kerül a késői munkakezdés. Tippek és indokok.

Ne mentegetőzz, mondd el,
hogy miért késtél!
© sxc.hu
Mindenkivel előfordulhat, hogy elalszik az előző esti buli vagy egy régóta tervezett baráti találkozó után, amelyről nem akart elsőként távozni. Olyan jól sikerült a vidéki program, hogy másnap nem érsz vissza időben? Mi a teendő ilyenkor?

Legjobb, ha megmondod főnöködnek az igazat, és biztosítod róla, hogy egyszeri kilengésről van szó. Választhatod a másik utat is, kitalálhatsz egy átlátszó mesét a reggeli csúcsforgalomról, a szomszéd harapós kutyájáról és a letört cipősarkadról. Hosszú távon azonban jobban megéri, hogyha bevallod késésed igazi okát, és nem keresel kibúvókat. Ha ritkán kerülsz hasonló helyzetbe, főnököd értékelni fogja őszinteségedet, ám ha időközben szokásoddá vált, hogy késve érkezz, a sablonos mentegetőzéssel saját magad alatt vágod a fát, és azt kockáztatod, hogy munkaadód esetleg tévesen ítél meg.

Gyakran késel a munkából? Ezzel bizony nem vagy egyedül! Egy friss tengerentúli felmérés szerint ugyanis tíz munkavállalóból egy — saját bevallása szerint — minden héten legalább egyszer késve esik be az irodába, míg 24 százalékuknál ez csak havonta fordul elő.

Mire hivatkoznak a munkavállalók a leggyakrabban?

A késők 27 százaléka a reggeli csúcsforgalomban vesztegel, tíz százalékuk arra hivatkozik, hogy a gyerekét vitte óvodába vagy iskolába, míg tizenegy százalék gyakran visszaalszik reggelente. További népszerű okok: az enyhe reggeli rosszullét, a jól eldugott és hosszasan keresett lakás- vagy slusszkulcs és az otthon felejtett iratkupac.

Ám hiába az ötletes kifogások és a jól bevált mentegetőzés, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy alkalmazottak mikor lódítanak, és mikor van valós indokuk a késésre.

Íme a tíz legnépszerűbb indok — az amerikai vállalatvezetők szerint:

1. Azt álmodtam, hogy kirúgtak a cégtől, ezért nehezen vettem rá magam, hogy fölkeljek, és munkába induljak.
2. Fogorvoshoz kellett vinni a macskámat.
3. Félúton vettem észre, hogy még mindig pizsamában vagyok, ezért haza kellett mennem, hogy átöltözzek.
4. Láttam, hogy a főnök nincs bent az irodában, így hát elmentem, hogy megkeresem.
5. Nem találtam az ingemhez illő nyakkendőt, ezért megvártam, míg kinyitnak a boltok, és vettem egyet.

6. A fiam majdnem lehúzta  a vécén a vadászgörényünket, kezelésbe kellett vennem szegény állatot.
7. Elgázoltam egy kecskét.
8. Munkába menet beugrottam egy szendvicsért a közeli boltba, ahová bankrablók szabadultak be. Meg kellett várnom, míg a rendőrség minden szemtanút kihallgat, és csak utána hagyhattam el a helyszínt.
9. Egy méh berepült a kocsi ablakán, megtámadott, valahogy el kellett bánnom vele.
10. Elázott a nadrágom, ezért hazamentem átöltözni.

A munkaadók egy része rugalmasan kezeli az alkalmankénti késéseket, míg akadnak olyan vezetők is, akik megkövetelik, hogy alkalmazottaik mindig pontosan érkezzenek. Egy felsővezetők körében végzett felmérés szerint a munkaadók harminc százaléka nem bánja, hogyha az alkalmazottak olykor-olykor a munkaidő kezdete után érnek be, amíg felelősségteljesen és pontosan teljesítik feladataikat. Tízből egy felsővezető azonban már évi egy-két késés esetén fontolóra veszi, hogy elbocsátja a későt, míg ötből egy úgy nyilatkozott: évi három késés jó indok arra, hogy megváljon az alkalmazottjától.

Törekedj arra, hogy legalább öt-tíz perccel korábban érj be munkahelyedre, mert a pár perces késés is könnyen bajba sodorhat, ha felelős pozíciót töltesz be. Menthetetlenül elkéstél? Nézz szembe a ténnyel, de főnököd előtt semmiképp ne bocsátkozz hosszas magyarázkodásba, inkább kérj bocsánatot és mielőbb foglald el helyed. Ezzel ugyanis megelőzheted, hogy füllentésekkel és átlátszó mesékkel kínos helyzetbe keveredj.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Ki a jó munkavállaló a multinacionális cégek számára?

A multinacionális cégek nem feltétlenül a legjobb szakértőket akarják megszerezni, hanem azokat az embereket, akik a leghatékonyabban képesek működni az adott cégkultúrában és az adott szervezeti-, eljárási keretek között. E szempontrendszer megértésében Szilágyi Géza, a Hewlett-Packard magyarországi és regionális HR-igazgatója volt a segítségünkre.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

hvg.hu Karrier

Az első állásajánlat lesz az utolsó?

Nap mint nap szembesülsz a kellemetlen ténnyel, hogy még mindig a munkanélküliek táborát gyarapítod? Amikor szinte meggyőződéseddé válik, hogy te már sosem találsz munkát, fokozottan figyelj, mert ilyenkor sokan abba a hibába esnek, hogy rábólintanak az első állásajánlatra, amely rájuk talál. Tippek a hvg.hu-tól!

hvg.hu Karrier

Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutott

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek.

hvg.hu Karrier

Rázós helyzet: mit kérdezz az állásbörzén?

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

Jogállamisági jelentés készül az EU tagországairól

Jogállamisági jelentés készül az EU tagországairól

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

Menet közben szakadt szét egy csuklós busz Egerben, utasok voltak rajta

Menet közben szakadt szét egy csuklós busz Egerben, utasok voltak rajta

A győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz jelöltje mellé

A győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz jelöltje mellé

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe