szerző:
MTI

Ha nem sikerülne az idei bérfejlesztésben megállapodni, akkor aláírásgyűjtést indítana a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - jelentette be a szakszervezet alelnöke.

Szüdi János, az OKM közoktatási szakállamtitkára szerint "a tárca nincs ajánlati helyzetben". Az aláírásgyűjtésre vonatkozó ívet már be is nyújtották az Országos Választási Bizottsághoz. Ha ötvenezer aláírás összegyűlik, a Parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel - mondta Árok Antal, a PSZ alelnöke.

Szinte kizárólag pénzügyi szempontok motiválják az intézmény átszervezéseket a PSZ által eddig megismert esetekben - közölte Varga László, a PSZ elnöke.

Az érdekvédő szerint ezek az esetek arról szólnak, hogyan lehet a rendszert kevesebb pénzből működtetni, s közben sokszor még a hatályos jogszabályok sem játszanak szerepet.

Szüdi János hozzátette: az oktatási tárca feladata, hogy figyelje a törvényességet. Minden olyan esetben, amikor azt tapasztalják, hogy sérül a közoktatási törvény, akkor ezt jelezheti a tárca a közigazgatási hivataloknál. Az átszervezéseknél szerepet játszik a csökkenő gyermeklétszám, a stagnáló pedagóguslétszám és a meglévő intézményrendszer, amelyet több százezerrel nagyobb tanulói létszám befogadására alakítottak ki. A tárcához eddig nem érkezett jelzés törvénytelenségről, illetve nincs tudomásuk olyan önkormányzati döntésről, amely miatt fel kellett volna lépnie a minisztériumnak.

Varga László, a PSZ elnöke szerint szeptembertől jelentős tőkekivonást eredményez a finanszírozási rendszer megváltoztatása, s a források összesen 20 százalékkal csökkennek majd. Évfolyamonként nagy a szórás, de van olyan osztály, ahol 30 százalékkal kisebb a finanszírozás összege. Legrosszabb esetben akár 15 ezer pedagógus is elveszítheti állását - mondta. 

Radikális csoportösszevonásokra, az intézmények radikális átszervezésére kell számítani - tette hozzá. Szüdi János erre reagálva azt mondta, hogy valóban megváltozott a finanszírozás rendszere, de összességében az önkormányzatok 9,8 százalékkal több forrás fölött rendelkeznek, mint egy évvel korábban. A közoktatásra előirányzott forrás valóban kevesebb, de az önkormányzatok a pénzekkel szabadon gazdálkodhatnak, s megtehetik, hogy e célra átcsoportosítanak.

Értesülések szerint 2007-ben jelentős visszaesés következik be a pedagógusok bérében, így ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor a becslések szerint nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is csökken a pedagógusok keresete. Szüdi János elmondta, hogy folyik a kormányzati egyeztetés a bérekről.

"Reméljük, hogy sikeresen fog lezárulni" - mondta, hozzátéve: a tárca nincs ajánlati helyzetben. A minisztérium feladata, hogy egy olyan bérrendszert alakítson ki, amely az eddigieknél sokkal jobban lehetővé teszi a pedagógusok színvonalas munkájának elismerését. A rendszer várhatóan júliustól, legkésőbb 2008. január 1-től lép életbe.

MTI Itthon

150 fővárosi tanár kezd éhségsztrájkba

Éhségsztrájkba kezd a bezárásra ítélt Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola több tanára, valamint a diákok szülei és a hozzájuk csatlakozó szimpatizánsok - közölte a fővárosi oktatási intézmény egyik pedagógusa.

MTI Itthon

A Pedagógusok Szakszervezete nincs a sztrájkolókkal

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem támogatja a közoktatás területén 2006. december 15-ére meghirdetett sztrájkot, a PSZ szerint több helyen politikai megfontolások vezérlik a sztrájkot - közölte a szervezet szerdán.

MTI Karrier

Közoktatási sztrájkra készül a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ágazati közoktatási sztrájkot tart szükségesnek a közeljövőben - közölte Kerpen Gábor elnök. A szervezet december 15-én kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, amely több mint 15 ezer oktatási dolgozót érintett.

MTI Karrier

Pedagógussztrájk: mely iskolákat érinti a munkabeszüntetés?

Kerületenként nagy eltéréseket mutat a pénteki figyelmeztető pedagógussztrájkban részt vevő önkormányzati fenntartású iskolák száma. Az önkormányzatoknál nem tudnak arról, hogy összevont felügyeletet szerveznének a kétórás munkabeszüntetés idejére.

Hosszú és Milák a szombatot is bearanyozta

Hosszú és Milák a szombatot is bearanyozta

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Tarlós gratulált Karácsonynak

Tarlós gratulált Karácsonynak

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel