szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsult Franciaországban az állami munkahelyek megszüntetésének üteme: a tervezett 5400 állás helyett 9500 szűnt meg tavaly - adta hírül a Le Figaro című francia napilap.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az elbocsátások 600 millió eurós megtakarítással jártak a francia államnak. A tervekkel ellentétben a felszámolt munkahelyek azonban nem a nyugdíjba vonultak állásainak megszüntetését jelentette elsősorban, amelyek nyolcvan százalékára új embert vettek fel az állami munkáltatók. Nicolas Sarkozy államfő elképzelései szerint a továbbiakban nyugdíjba vonulók felének posztja automatikusan megszűnik.

A megszüntetett 9500 munkahely ugyanakkor az állami szférában foglalkoztatottak alig 0,4 százalékát jelentette. Idén 15 ezer, míg 2008-tól évi 30-35 ezer munkahely felszámolását tervezi a francia kormány. A francia költségvetés jelenleg 35 százaléka a közszférában dolgozók fizetését fedezi. A leépítések célja ennek csökkentése, illetve a köztisztviselők fizetésének emelése.

A 9500 mellett a hivatalos kimutatásokban további 29 ezer állami munkahely szűnt meg 2006-ban, de ezeket - többek között a közoktatásban dolgozó technikai személyzet költségvetését - valójában a központi büdzséből kivették és az önkormányzatok hatáskörébe utalták át - hívja fel a figyelmet a Le Figaro.

MTI Karrier

Küzdenek a minimálbér ellen a német munkáltatók

A német vállalatvezetők küzdenek a minimálbér ellen, az ágazati szövetségek figyelmeztetnek: a minimálbér bevezetése miatt rohamosan tovább terjedhet a feketemunka, amely már úgyis megkétszereződött az utóbbi három évben.

MTI Karrier

Közel 200 ezer külföldi dolgozik Csehországban

A Csehországban dolgozó uniós állampolgárok száma április végén meghaladta a 127 ezret, ami 23 százalékkal több, mint egy éve - tette közzé a cseh munkaügyi minisztérium. A legtöbben az egészségügyben, az oktatásban és az iparban vállalnak munkát.

euractiv.hu Karrier

Dánia feloldaná a munkaerőpiaci korlátozásokat

A kelet-európai munkavállalókkal kapcsolatos pozitív tapasztalatok alapján fel kellene oldani az EU 2004-es bővítése előtt bevezetett munkaerőpiaci korlátozásokat - javasolta Claus Hjort Frederiksen dán munkaügyi miniszter.

Soros Orbán maffiaállamáról beszélt a CEU végzősei előtt

Soros Orbán maffiaállamáról beszélt a CEU végzősei előtt

Fegyelmi eljárás indult a korrupciógyanúba keveredett rendőrök ellen

Fegyelmi eljárás indult a korrupciógyanúba keveredett rendőrök ellen

Hív Kína, vár Oroszország – társakat keresnek a Hold-bázisra

Hív Kína, vár Oroszország – társakat keresnek a Hold-bázisra