szerző:
hvg.hu

Ha nem vagy elég felkészült, és nem válaszolsz frappánsan az interjúztató kérdéseire, könnyen elbaltázhatod esélyeidet, és lecsúszhatsz az állásról, melyet megpályáztál. Ám a helyzet az interjúztató szemszögéből nézve sem kellemes, hiszen egyes kérdések sérthetik a jelentkező személyiségi jogait - hátrányos megkülönböztetést sejtetnek -, vagy egyszerűen csak érdektelenségről árulkodnak. Ezeket egy profi interjúztató elkerüli. Melléfogások, melyekért nem a jelentkezőnek kell pirulnia.

Egy-egy rosszul megválasztott – vagy nem a megfelelő hangnemben föltett - kérdéssel az interjúztató amellett, hogy kivívja a jelentkező ellenszenvét, az állásinterjú sikerét is veszélyezteti: elijesztheti a szakképzett munkaerőt. A cég hírnevének sem kedvez, ha a csalódott jelentkező széltében-hosszában terjeszti, hogy kellemetlen, vagy éppen semmitmondó kérdésekkel bombázták egy nívós vállalat felvételi beszélgetésén.

Hosszú monológ, szájbarágós kérdések

Az interjúztató könnyen abba a hibába eshet, hogy egy felvételi beszélgetésen – hogy oldott legyen a hangulat - túl sokat beszél, és indokolatlanul sokat árul el a cég elvárásairól, az ideális jelentkezőről, akit a vállalat keres. Ez kedvez a jelentkezőnek, mert válaszait kedvére alakíthatja, törekedve arra, hogy megfeleljen a cég követelményeinek. A válallat érdekeit tekintve azonban  hátrányos, ha a felvételi beszélgetést levezénylő kolléga szinte a jelentkező szájába adja a szavakat, mert nem derül ki, valójában milyen tulajdonságai vannak  a pályázónak, és megfelel-e a cég elvárásainak, vagy csak igyekszik minél jobb színben föltüntetni magát. Egy rövid bemutatkozás után a tárgyilagos, rövid kérdések a legcélravezetőbbek.

Humoros beszólások, pikáns megjegyzések

A magánéletben igazi bestia vagy? Tabu.
© sxc.hu
A viccek, anekdoták, szellemes megjegyzések villámgyorsan tévútra vezethetik a jelentkezőt, és kockáztathatják a felvételi beszélgetés sikerét, ezért ezeket mindkét fél részéről érdemes elkerülni. Ahhoz, hogy véletlenül se kerülj hasonló helyzetbe - ne légy a humor forrása, céltáblája – beszélj tagoltan, érthetően, és csak a felvételi beszélgetés célja lebegjen a szemed előtt, ne jópofizz az interjúztatóval! Szellemes megjegyzésekkel, célzásokkal ne akarj bevágódni nála, mert ezeknek nincs helye az állásinterjún.

Érdektelen kérdések, szerencsétlenkedő interjúztató

Az eldöntendő kérdéseknek nem sok haszna van a felvételi beszélgetésen. Ezek ugyanis, az egyszerű 'igen' vagy 'nem' válaszlehetőséggel szinte rákényszerítik a jelentkezőt, hogy semmit se áruljon el magáról, képzettségéről, szakmai tapasztalatairól. Érdemes mellőzni az ehhez hasonló kérdéseket: Van szakmai tapasztalata? Nem ez az első munkahelye? (Ezek az információk ugyis kiderülnek a jelentkező adatlapjáról.)

Meséljen a szakmai tapasztalatairól! Melyek voltak a legkellemesebb/legrosszabb tapasztalatai előző munkahelyén? Ha a kérdés így hangzik el, jó esély van rá, hogy a jelentkező plusz információkat is elárul magáról, munkához való hozzáállásáról, értékrendjéről, ezek pedig a munkáltató szempontjából - a felvételi beszélgetést értékelve - hasznosak lehetnek.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Érdemes elkerülni az általános, sablonos kérdéseket is - Hogy érzi magát ma? Miért jelentkezett az állásra? -, ezekre ugyanis az interjúztató csak a legritkább esetben kap értékelhető, egyedi választ. Ugyanez a helyzet a szájbarágós kérdésekkel. Fontosnak tartja a vállalati szabályok betartását?  Túlórázna, ha úgy hozná a sors? Segítene kollégájának, ha az tanácsatlan lenne, hogyan üssön nyélbe egy üzletet? Ezekre a kérdésekre a munkavállaló szempontjából csak egyetlen – igenlő - válasz létezik. 

Tabu kérdések

Tabunak számít minden kérdés, amely többek között a jelentkező nemére, korára, nemzetiségére, vallási, faji hovatartozására, magánéletére, szexuális szokásaira vonatkozik, és így hátrányos megkülönböztetésre adhat okot. Számos vállalat kimondva, kimondatlanul is azokat a munkavállalókat részesíti előnyben, és szeretné soraiban tudni, akik egyedülállók, vagy családosak, ámde kisgyermek nélkül, hajlandóak akár rugalmas munkaidőben is dolgozni, nem okoz gondot nekik a túlóra, és egészségi állapotuk kitűnő, szinte sohasem betegek.

A jelentkezők adatlapján minden információ megvan: életkor, iskolák, előző munkahelyek, szakmai tapasztalatok, stb. Ami ezeken túlmutat - Kivel él együtt? Hány évig akar még dolgozni? Miért van öt gyereke? Milyen gyakran jár templomba? Hogyan vélekedik a feketékről, romákról? stb. - nem tartozik az állásinterjú tárgyához, éppen ezért ezeket nem is kell eltűrnöd, véleményedet - a kérdés jogosságát, és szükségességét illetően - nyugodtan mondd el! 


 
hvg.hu Karrier

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni? Ha felnőtt fejjel még mindig nem látod, merre indulj, vagy úgy érzed, semmi örömöt nem lelsz munkádban, ne ess kétségbe! Tépelődés helyett értékeld karriered eddigi állomásait, és tervezd meg a jövőt! Ötletek.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi ajándékozás buktatói

A nyári ajándékosztás – amikor a szabadságról hazatérve csemegékkel, apró szuvenírrel halmozod el munkatársaidat - kedves gesztus. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy kinek, mit hozol a messzi távolból, nehogy az illető úgy érezze, le akarod kenyerezni, esetleg épp ellenkezőleg: kihagyod a szórásból. Mit ne vegyél munkatársaidnak? Ötletek.

hvg.hu Karrier

A mesteri tárgyalás tízparancsolata

Amikor a gazdasági helyzet kedvező, az álláskeresők többsége úgy véli, ostobaság lenne, ha egyezkedés, alkudozás nélkül vállalna el egy munkát. Amint ennek ellenkezője érvényesül, a helyzet gyökeresen megváltozik: sokan bepánikolnak, és rögtön rábólintanak az első ajánlatra, nem kockáztatják meg, hogy elveszítsék a kiszemelt állást. Alkudozni, tárgyalni - ésszerű keretek között - viszont ilyenkor is érdemes! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Mit tehetsz, ha túlsúlyod zavar a karrierépítésben?

„Ez a csaj kövér! Vékony lányokat keresünk!” A túlsúlyos munkavállalókat gyakran éri hátrányos megkülönböztetés munkahelyükön. A szomorú valóság az, hogy az elhízott dolgozók többsége egy kis odafigyeléssel, rendszeres sportolással kordában tarthatná kilóit. Hogyan akadályozhatod meg a drasztikus súlygyarapodást? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan puhatolhatod ki a főnök gyenge pontjait?

Amikor a főnök kapatosan ropta a titkárnővel ... A sztori másnap bejárja az irodát, és mire visszajut a szenvedő alanyhoz (a főnökhöz), már alsógatyában dajdajozó férfiról szól a fáma, aki kollégái szeme láttára alaposan kirúgott a hámból. Kérdés, hogy a munkatársak bizalmasan kezelik-e a pikáns részleteket, vagy csorbát szenved a főnök tekintélye? Tippek.

Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Amikor a filmesek nem rettennek vissza a politikától

Amikor a filmesek nem rettennek vissza a politikától

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta

Egy sas megpróbált elkapni egy polipot, de nagyon megbánta