Lépj egyet előre: tizenegy milliárd forint szakképzésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ősztől folytatódik a Lépj egyet előre program, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható adatok szerint 10,665 milliárd forint ráfordítással két év alatt 21 ezer személy vonható be a szakképzésbe.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Ismét lehetőséget kapnak azok, akiknek nincs szakképesítésük arra, hogy a munkaerőpiacon keresett szakmát sajátítsanak el ingyenesen. A Lépj egyet előre programba bizonyos arányban bevonhatók azok is, akik már rendelkeznek szakképesítéssel, de az nem piacképes. A program segítséget ad azoknak is, akiknek még a nyolc általánosuk sincs meg, ők először a szakmaszerzéshez szükséges felzárkóztató képzésben vehetnek részt.

A Lépj egyet előre program 2006 februárjában indított és az idén záruló első szakaszában 15 500-an juthatnak szakképesítéshez.  A kezdeti 3,9 milliárd forintos keretösszeget először 4,2 milliárd forintra, majd 4,8 milliárd forintra sikerült kiegészíteni. Az eredetileg tervezett 11 ezer személy helyett így jóval többen kapcsolódhattak be a képzésbe. A programot 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés finanszírozta.

Az első képzések résztvevőinek véleményét kérdőíves felmérés keretében kérték ki. A válaszolók 45 százaléka ítélte meg munkaerőpiaci pozícióját kedvezőbbnek az adott tanfolyam elvégzését követően, 52 százalék szerint viszont az érdemben nem változott. Arra a kérdésre, hogy a tanfolyamot követően miként változott a munkaerőpiaci helyzete, a tanfolyam idején is állással rendelkező 250 válaszoló közül 110 vélte úgy, hogy ez lényegében nem változott. A regisztrált álláskeresők közül a 150 válaszolóból 90 vélte így.