szerző:
MTI

Lengyelországban áprilisban 10,5 százalékra csökkent a munkanélküliség a márciusi 11,1 százalékról - közölték a lengyel statisztikai hivatalban. Az országban 1,61 millió embernek nem volt állása, 96 500-zal kevesebbnek, mint márciusban. Tavaly áprilisban 13,7 százalékos munkanélküliséget mértek.

Lengyelországban a kiskereskedelmi forgalom áprilisban 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a márciusi, 15,7 százalékos éves többlet után. Márciusig már csökkenni látszott az ütem, a februári, 23,8 százalékos éves többletről, amely az eddigi csúcsütem volt idén.

A lengyel vállalatoknál az alkalmazottak bruttó átlagbére márciusban 3144 zlotyi (232 ezer forint) volt, nominálisan 10,2 százalékkal több, mint tavaly márciusban. A tizenkét havi béremelkedés üteme csökkent a februári 12,8 százalékhoz képest. Tavaly márciusban 9,1 százalékos volt a tizenkét havi átlagbér-emelkedés.

Általános elemzői vélekedés szerint a bank a szerdán esedékes kamatdöntésével megint változatlanul hagyja alapkamatát, mérlegelve az eddigi szigorítások hatását. Utolsó adat szerint áprilisban ugyanis a tizenkét havi infláció 4,0 százalékra csökkent a márciusi 4,1 százalékról és a februári 4,2 százalékról, de még messze meghaladta a bank 2,5 százalékos tizenkét havi inflációs célját, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel. A lengyel központi bank legutóbb március végén emelte alapkamatát, az egyhetes repót, újabb negyed százalékponttal 5,75 százalékra.

Lengyelországban a rendszerváltás utáni munkanélküliségi csúcs 2003. februárban volt, 20,7 százalékon, azóta szinte folyamatosan csökkent, de még mindig a legnagyobbak között van az EU-ban, habár - az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint Lengyelország már csak az ötödik helyezett az állástalanság nagyságában, feladva korábbi bérelt második helyét Szlovákia mögött. E nyilvántartás szerint a szlovák munkanélküliség továbbra is a legnagyobb az EU-ban.

Az első negyedévben, EU-szabvány szerint számolva, átlagosan 8,1 százalékos volt a munkanélküliség Lengyelországban a tavalyi utolsó negyedévi 8,5 százalék, illetve az egy évvel korábbi 11,3 százalék helyett, közölték szintén szerdán.

A lengyel hazai össztermék tavaly 6,5 százalékkal nőtt, tíz éven belül a leggyorsabban. 2006-ban átlagosan 6,2 százalékkal bővült a lengyel gazdaság, kilenc éven belül a leggyorsabban, a 2005-ös, 3,6 százalékos ütem után.

A lakossági fogyasztás tavaly 5,2 százalékkal nőtt változatlan áron, a 2006-os, 4,9 százalékos éves átlagról gyorsulva. 2005-ben még csak 2,0 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.

A beruházások értéke tavaly, változatlan áron, 20,4 százalékkal volt több a 2006-osnál. 2006-ban egész évben 15,6 százalékos, 2005-ben 6,5 százalékos átlagos többletet mértek.

Az Európai Bizottság 5,3 százalékos gazdasági növekedést jósol Lengyelországnak idénre - az ősszel jósolt 5,6 százalék helyett -, és 5,0 százalékost jövőre. Ugyanakkor az ez évi átlagos inflációra szóló előrejelzését 4,3 százalékra emelte az ősszel jósolt 2,8 százalékról.

MTI Karrier

Külföldi munkaerőre várnak a horvátok

A nyári szezon kezdetén 20 ezer állás betöltetlen a horvát idegenforgalomban, ezért számítanak a külföldi munkaerőre - írta hétfői számában a Rijekában megjelenő Novi List című újság.

MTI Karrier

Kik a megbecsült szakemberek Ausztriában?

Az osztrákok az orvosi és ápolói hivatást tartják a legtöbbre, ami megmutatkozik az egyetemi jelentkezésekben is. Idén több mint ötször annyian adták be pályázatukat a három ausztriai orvostudományi egyetemre, mint ahány férőhely van.

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön