szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sorozatunk következő részében a fogorvosok kereseti lehetőségeit, piaci esélyeit tekintjük át. Miért kaptak többet 2005-ben e munkakörben a nők? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Az e foglalkozási körben dolgozók 2005-ben átlagosan havi 200 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 9600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel a fogorvosok a kereseti alsó középmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

A fogorvosok havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nem egyenletesen nőtt, a bér két és félszeresére, a kereset 140 százalékkal.

© Dripnet.hu
A megyénkénti kereseti különbségek eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti).

A fogorvosok körében szintén a fővárosiak vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 60 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 200 ezer forintot. Több mint 50 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Vas és Fejér megye, s Győr-Moson-Sopron megyében is gyengébbek voltak a keresetek.

A nők e munkakörben többet keresnek a férfiaknál, 2005-ben átlagosan csaknem 20 ezer forinttal. Ez főleg abból adódott, hogy a 45 év fölöttiek átlagosan 40-50 ezer forinttal kaptak többet, mint a férfiak; a 25–35 évesek átlagkeresete csak körülbelül 10 ezer forinttal volt magasabb.


Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók 2005-ben nagyjából kétötöd részben alkalmazottak voltak, ezen belül az 50 év fölöttieknek alig egyötöde, a 35 év alattiaknak viszont a háromnegyede. A foglalkoztatottak fele nő volt.

A fogorvosok létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben kevesebb mint egy százalék az összes, mintegy 7 százalékkal szemben). Az álláskereső fogorvosok kevesebb mint tíz százaléka pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között némileg nőtt.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozás: (munkakör) körzeti fogorvos.
Minimális képzettség (képesítés): egyetem.
Fogorvosokat a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben alig volt bejelentett üres álláshely.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 8 százalékkal nőtt, a bejelentett állásoké 79 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 2,5-szer annyi betöltetlen állást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt, 2000-ben ez az érték 6,5, míg 2005-ben 1,3 volt.

2005-ben – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – az egészségügyi foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 20 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ágra ez 32 százalék).

Foglalkozásjellemzők
Főbb tevékenységek: a betegek fogszakorvoshoz irányítása, az íny- és szájbetegségek kezelése, fogkő eltávolítása, a felrepedt vagy egyéb módon sérült nyálkahártya összevarrása ● a betegek rágóképességének helyreállítása (húzás, tömés, gyökértömés, fix pótlások, kivehető fogsor) ● a betegek tájékoztatása a fogápolással, az utókezeléssel és a fogművek használatával kapcsolatban ● a fogak gyökérkezelése, tömése ● a fogászati eszközök sterilizálásának és a rendelő tisztaságának ellenőrzése, az anyag- és eszközellátás biztosítása ● a töméssel nem menthető fogak kihúzása ● az új betegek megvizsgálása, kezelőlappal való ellátása, beosztása és a diagnózis megállapítása ● iskolafogászati feladatok ellátása ● más szakterületen dolgozó orvosok kérésére gócvizsgálat végzése.hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

19 évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

19 évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

Új felfedezés született a 2000 évvel ezelőtti porviharokról

Új felfedezés született a 2000 évvel ezelőtti porviharokról

Villanyoszlopnak ütközött és meghalt egy férfi Kecskeméten

Villanyoszlopnak ütközött és meghalt egy férfi Kecskeméten