szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelen pillanatban nincs semmilyen garancia arra, hogy a pedagógusok januártól tervezett pótlékemelése miatt nem lesznek újabb elbocsátások - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kerpen hozzátette, a pótlék forrását nem jelölték meg, s a jelenlegi költségvetési törvény 2009 szeptemberéig meghatározza az oktatási forrásokat.

Az érdekvédő szerint külön forrásokat kell biztosítani, mert e nélkül elbocsátásokkal járhat az emelés. Kifogásolta azt is, hogy a 18-23 éve tanító pedagógusoknál az emelés csupán bruttó 1,7 százalék, akik pedig 27 éve tanítanak, már egyetlen fillérre sem számíthatnak. Kerpen Gábor ezt úgy értékelte, hogy a miniszter lemond a pedagógusok mintegy feléről, ami elfogadhatatlan.

Elmondta, ismét levélben fordultak Hiller István szakminiszterhez, választ várva arra, miért nem vonták be a PDSZ-t az Új Tudás Programról szóló egyeztetésekbe. A levélben kíváncsiak arra is, igaz-e, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) teljes egységre jutottak a pedagóguspótlékok kérdésében, s hogy a közoktatási szakszervezetek közül a Pedagógusok Szakszervezetével rendszeres konzultációt tart majd a tárca. Ha igen, azt kérik, közölje a miniszter, miért nem vonja be a megbeszélésekbe a tárca a PDSZ-t.

Az oktatási tárca reagálásában azt írta, hogy a szakminiszter személyesen ismertette az Új Tudás Programot - többek között - a Közoktatás-politikai Tanács ülésén is 2008. március 28-án, s ezen részt vett a PDSZ elnöke, Kerpen Gábor. Hiller István a teljes kormányzati programot átadta a jelenlévőknek, kérve támogatásukat és észrevételeiket, további javaslataikat.

A programot megvitatta a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács is, amelyen Szüdi János szakállamtitkár vezetésével a jelenlévők ugyancsak részletes tájékoztatást kaptak - köztük a PDSZ képviseletében jelen lévő Kerpen Gábor. Az elképzeléseket megtárgyalta az Országos Köznevelési Tanács is április 10-én.

A programot országos emellett vitafórumokon ismertették, mintegy hetven helyen. Ezek a fórumok teljesen nyitottak voltak, bárki részt vehetett azokon, észrevételeit írásban és szóban leadhatta. A fórumok lezárását követően az észrevételek és javaslatok alapján a programot átdolgozták.

A PDSZ minden tagjának volt tehát lehetősége arra, hogy akár szóban, akár írásban elmondja javaslatát, véleményét - közölte a minisztérium.

A tárca kitért arra is, hogy a program a meghirdetését követően hozzáférhetővé vált a minisztérium honlapján, bárki leírhatta, megküldhette javaslatait, észrevételeit, amelyeket a szaktárca figyelembe vett.

A PDSZ Hiller Istvánnak közvetlenül eljuttatott írásos megkeresésére az oktatási és kulturális miniszter levélben fog válaszolni Kerpen Gábornak, a PDSZ elnökének - közölte a minisztérium.

MTI Karrier

BKV-sztrájk: a PDSZ kék szalaggal szolidarít

Támogatja a BKV munkavállalóinak sztrájkját a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely közleményében arra mutat rá, hogy hasonló megszorítások érik az iskolákat is.

MTI Karrier

PDSZ: több mint 7600 pedagógus sztrájkolt

Kétszázötven oktatási intézményben több mint 7600 dolgozó sztrájkolt országszerte szerdán az eddig feldolgozott adatok szerint - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

MTI Karrier

A kötelező óraszámemelés visszavonásáért lobbizik a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz a pedagógusok kötelező óraszámemelésének visszavonása érdekében - közölte Kerpen Gábor elnök. A kormány továbbra sem támogatja a kötelező óraszámemelés visszavonását - mondta az oktatási tárca közoktatási államtitkára.

MTI Karrier

A PDSZ konkrét javaslatot vár a pedagógusok béremeléséről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ) arra kérte az oktatási tárca vezetőjét, hogy a legrövidebb időn belül terjessze a pedagógusok illetményemeléséről szóló konkrét javaslatát az érdekegyeztető fórumok elé - közölte Kerpen Gábor, a szervezet elnöke.

Felértékelődnek a jó vezetők a járvány után

Felértékelődnek a jó vezetők a járvány után

Petíció indult azért, hogy az űrbe száműzzék a világ leggazdagabb emberét

Petíció indult azért, hogy az űrbe száműzzék a világ leggazdagabb emberét

37 fokos hőség is lehet hétfőn

37 fokos hőség is lehet hétfőn