Kik bíznak benne, hogy elsőre bekerülnek az egyetemre?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A diákok 68 százaléka bízik abban, hogy az érettségi évében felveszik az egyetemre, s mindössze 3 százalékuk vélekedik úgy, egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - állapította meg a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése.

A felmérés szerint a diákok 24 százaléka legkésőbb az érettségi utáni évben, 5 százalékuk pedig a matúrát követő néhány évben számít sikeres felvételi vizsgára.

A vizsgálat rámutatott arra is, hogy különbség van a gimnazista és a szakközépiskolai tanulók várakozásai között: míg a gimnazisták 73 százaléka biztos az azonnali sikerben, addig a szakközépiskolás tanulók mindössze fele érzi úgy, hogy sikeres felvételi vizsgát tesz az érettségi évében.

Az emelt szintű érettségire vonatkozó kérdésekre adott válaszokból kiderült: a diákok 46 százaléka szerint egy tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy bekerüljenek a népszerű felsőoktatási intézmények karrierszakjaira. A megkérdezettek 41 százalékának a véleménye az, hogy ehhez két tantárgyból kell nehezített vizsgát tenni.

A felmérés alapján megfigyelhető tendencia: amíg a végzősök nagyobb arányban gondolják, hogy egy emelt szintű vizsga elég a bejutáshoz, addig a fiatalabb diákok két tárgyból is vállalkoznának a magasabb szintű vizsgára.

A diákok válaszai szerint az emelt szintű érettségi legfőbb motiváló tényezője a megszerezhető többletpont, illetve az a megszerezhető tudás, amellyel nemcsak a bekerülésük biztosított a kiválasztott intézménybe, hanem a bennmaradásuk is.

A FISZ vizsgálata a pedagógusokra is kiterjedt: háromnegyedük úgy gondolja, hogy az orvosi és egészségügyi pályára készülő diákoknak a bejutáshoz mindenképpen emelt szinten kell érettségizniük, míg a legkevésbé a művészeti, a pedagógus, a nemzetvédelmi és katonai, az agrár, valamint a sporttudományi szakokon tartják szükségesnek az emelt szint megszerzését.

A tanárok úgy vélekedtek, hogy a legjobb elhelyezkedési lehetőségekre az informatikai és műszaki végzettséggel rendelkezők számíthatnak. A pedagógusok szerint nagy valószínűséggel beléphetnek a munkaerőpiacra még az orvosi és egészségügyi, a gazdasági, valamint a katonai és nemzetvédelmi szakcsoportban diplomát szerzett fiatalok. A leginkább a pedagógusi, az agrár, a bölcsészettudományi és a művészeti végzettségű diákokról gondolják, hogy egyáltalán nem tudnak majd elhelyezkedni.

A FISZ tavaly december és az idén február között 512 érettségit adó középiskola 2273 pedagógusát és 2863 olyan diákját kérdezte meg, aki 2008-ban, 2009-ben vagy 2010-ben tesz érettségi vizsgát.

A 2008-as felvételi ponthatárokat csütörtökön hirdetik ki.