A vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs adat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészség-fejlesztés irányába. Szerencsére egyre több vezető kezdi elismerni az egészségmegtartó programok ösztönző és hatékonyság növelő hatását, amivel a dolgozók életmódváltását is elősegítik.

A napi 10-12 óra munka, a teljesítménykényszer, a stressz - ami a mai munkahelyekre jellemző, negatívan hatnak életünkre, egészségünkre. Szakemberek nem győzik hangsúlyozni a pszichoszomatikus betegségek veszélyeit, az ezzel járó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt pedig nem lehet csodálkozni azon, ha az elhízás vagy a szív és érrendszeri betegségek népegészségügyi problémának számítanak hazánkban is. Szép János, a Wellsite Kft. igazgatója szerint mindezek miatt nagyon fontos olyan vállalkozásokat vagy szervezeteket bemutatni, ahol már tettek lépéseket a munkahelyi egészségfejlesztés irányába, mert csak ezek a munkahelyi közösségek tudják igazolni, hogy ez az egyik legnagyobb hatásfokú és rövidtávon megtérülő megoldás, amelyet a cégek, dolgozók és az egész társadalom szemléletváltozása és egészsége érdekében tenni lehet.

sxc.hu
A szakember örvendetesnek tartja, hogy egyre több egészségmegőrzésre irányuló pályázatot írnak ki, de szerinte ennek a hatékonysága a kiíró szervezeten is múlik. „Amennyiben szánnak elég erőforrást a célzott szegmens tájékoztatására, valamint a rendelkezésre álló pénz elegendő ahhoz, hogy érdemi változást idézzen elő az adott vállalkozásnál, akkor a pályázat hatékony lehet. Ebben a tárgykörben azonban érzek némi űrt a kiíró szervezet és a vállalkozások között. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs számadat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészségfejlesztés irányába. A miértet nem túl nehéz bizonyítani. Egyrészt az adott vállalkozásnak koncepcionális elképzelése kell, hogy legyen a munkavállalói egészség jövőjéről, másrészt a vezetőknek az alkalmazottak életmódváltó döntését kell elősegítenie a lehetőségekkel. Ez pont olyan folyamat, mint az üzleti életben. Minden más esetben marad a napi munka utáni lustaság és fáradtság” - hangsúlyozta Szép János.

Egyre népszerűbbek a természetez kötődő mozgásprogramok

Szép János a természethez kötődő mozgásprogramok mellett tette le a voksot, mert mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek hatékonysága nagyobb, mint a termi foglalkozásoké. „A természet egy autentikus élménykörnyezet, "köze van" az emberhez. Főként a városi ember számára lenne égetően fontos érezni a közelségét. Azt a testi-szellemi töltetet, amit a természet kínál, nem lehet semmivel pótolni. A mozgásprogramok során azt tapasztaltuk, hogy egy kis emocionális többlet, egy-két jó szó már sokat lendít a közérzeten” - emelte ki a szakember.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk folytatását itt olvashatja.

Karrier

A munkaalkoholizmus jelei, és a gyógymód

A munkában eltöltött órák száma a fogyasztói társadalom kialakulásával jelentősen megemelkedett, ma már nem ritka az sem, hogy valaki éjszaka, hétvégén vagy éppen ünnepnapokon is dolgozni kényszerül. De mi van akkor, ha ez valójában nem is kényszerként jelenik meg, hanem a dolgozó belső késztetéséből fakad?

hvg.hu Karrier

Hogyan döngöljük a földbe a vitapartnert?

A vita olyan, mint a sörivó verseny: nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Vannak viták, amelyeket megnyerünk, és vannak, amelyeket elvesztünk, az arány csak a felkészültségünkön múlik. Tanácsok.

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet