szerző:
MTI

Továbbra is kevesen érdeklődnek a felsőfokú szakképzések iránt, a bejutók száma 2008-ban nem érte el a 8 ezret - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján.

Felsőfokú szakképzésre összesen 12 500 helyet különítettek el. Ez viszonylag új oktatási forma, a legfontosabb jellemzője, hogy már két év után piacképes tudást és szakmát biztosít, a legtöbb esetben állami finanszírozással. Emellett a hallgató nem veszíti el a finanszírozott diplomához való jogot, hisz a felsőfokú szakképzés után erre továbbra is jogosult - áll az Educatio Kht. legfrissebb elemzésében. 

Ilyen képzést elsősorban gazdasági és műszaki területeken indítanak a felsőoktatási intézmények, de emellett az érdeklődők folytathatnak idegenforgalmi, jogi, egészségügyi, agrár és informatikai tanulmányokat is. A képzési forma az alapképzésekhez hasonlóan hallgatói jogviszonyt biztosít. További előnyeként említik, hogy a megszerzett kreditek a későbbi tanulmányok során többnyire beszámíthatók, ez ösztönzést nyújt a hallgatóknak arra, hogy a későbbiekben alapképzéses formában folytassák tanulmányaikat.

A felsőfokú szakképzés keretében tanulható szakmák száma az elmúlt években több mint ötszörösére, 11-ről 58-ra nőtt. 1999-ben még csak gazdasági, műszaki és idegenforgalmi területről választhattak az érdeklődők, később a kínálat egyre szélesedett, megjelentek agrár, egészségügyi, jogi, kommunikációs, sport és szociális jellegű képzések is. 

Bár a bejutók száma 1999 és 2008 között jelentősen növekedett, ennek üteme korántsem egyenletes, sőt egy-két évben létszámcsökkenés is megfigyelhető. 1999-ben összesen 1412-en kezdték meg tanulmányaikat a 11-féle képzés valamelyikén, 2008-ra a bejutók száma 7871-re emelkedett. Ugyanakkor azok száma, akik 2004 és 2006 között kezdték meg tanulmányaikat, kismértékben csökkent annak ellenére, hogy a képzések száma jelentősen bővült (2004-ben 33-féle képzés, 2006-ban 43-féle képzés). 

Mint az elemzésben olvasható, a legutóbbi felvételi időszakban kisebb növekedés mutatkozott a felsőfokú szakképzést választók körében, ami a felsőoktatásba bekerülők létszámának általános csökkenését figyelembe véve mindenképpen pozitívan értékelendő, ám az elgondolkodtató, hogy sok hely így is betöltetlenül maradt.

A felsőfokú szakképzés keretében a tanulmányok nappali, esti és levelező tagozaton végezhetők. A legnépszerűbb a nappali tagozat, amelyre a diákok mindig a legnagyobb részarányban kerülnek be (75-89 százalék). Esti tagozat csak néhány képzéstípus esetében működik, az ide járók részaránya 1999 és 2008 között nem haladta meg az 1 százalékot. Levelező tagozaton a bekerülő hallgatók 11-24 százaléka tanul.

MTI Tech

Megsínyli Amerika, ha a gyerekek megutálják a matekot

Az amerikai diákok körében annyira kivételes, ha valaki szereti és érti a matematikát - különösen, ha még lány is -, hogy a tehetségesek inkább eltitkolják képességüket, nehogy kiközösítsék őket - mutatta ki egy témában készült amerikai tanulmány.

MTI Karrier

A diploma előnyei: hosszabb élet, jobb pénz

Magyarországon megéri diplomát szerezni, hiszen a felsőfokú végzettség 20 százalékkal hosszabb élettartamot ígér a középiskolai végzettséghez képest (ennyivel tovább élnek a diplomások), a kereseti különbség pedig több mint kétszeres. Ez utóbbi adattal hazánk első helyen áll az OECD-tagállamok között; a legtöbb nyugat-európai országban a különbség ugyanis csak 30 százaléknyi - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

MTI Karrier

Alig nehezebb egyetemre bejutni, mint főiskolára

Alig valamivel nehezebb bejutni egyetemre, mint főiskolára - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ kutatásából. Míg 2004-ben 1,65 volt az egyetem és 1,33 a főiskola bejutási mutatója (vagyis egy helyre 1,65, illetve 1,33 jelentkező jutott), addig mostanra 1,38-ra, illetve 1,25-re szűkült az olló - írja pénteki számában a Népszabadság.

hvg.hu Karrier

IT Factory: bárkiből lehet informatikus?

A magasan képzett informatikusok hiányából fakadó munkaerő-piaci probléma enyhítésére a NetAcademia Oktatóközpont november elején ezer informatikai szakember képzésébe kezd, az IT Factory keretében.

MTI Karrier

Eurószázmilliók nyelvoktatásra: ok a felzárkózásra?

Több százmillió eurót szán a következő években az Európai Unió a nyelvoktatás fejlesztésére, ennek Magyarország is nagy hasznát veheti, hiszen a magyarok a közösség sereghajtói közé tartoznak az idegennyelvtudás tekintetében - mondta Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa.

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is