A káromkodás elősegíti a hatékony munkavégzést: stresszoldó hatása révén csökkenti a frusztrációt és erősíti a szociális kapcsolatokat - állítja egy kelet-angliai kutatás.

Juhász Ágnes pszichológus szerint a káromkodás önmagában nem lehet „csapatépítő tevékenység”, sőt inkább a stressz magas szintjére utal, amivel foglalkoznia kell a vezetőnek. A főnök olyan, mint a testvér: nem választjuk, csak kapjuk, hogy aztán éveket eltöltve mellette megszokjuk, vagy kényszerűségből eltűrjük furcsa dolgait. A több éves összezártság következtében azonban előbb-utóbb megnyílnak a lelki gátak, míg végül szemrebbenés nélkül ki nem mondjuk mindannyian azt, amit, és legfőképpen ahogyan gondolunk - lehet az bármennyire is trágár.

A szokások rabjai vagyunk

Káromkodni csúnya dolog, tartja a mondás, a felnőtt lét beköszöntekor valamiért mégsem hagyunk fel a kamaszkorban vagánynak vélt szitkozódással. Amikor valaki dühében, frusztrációjában használ csúnya szavakat, olyankor a tényleges fizikai agresszióját helyettesíti, és az indulatainak levezetésére szolgál. Más kérdés, hogy ténylegesen csökkenti-e az agressziót annak kifejezése - a kutatások szerint nem. Sőt, mivel az agresszió agressziót szül, ha egy tágabb emberi környezetet veszünk figyelembe, mint pl. egy munkahely, ott még nőhet is az agresszió szint a káromkodás hatására - véli Juhász Ágnes pszichológus.

Hatalmi pozíciót jelez a trágár beszéd

A beosztottak általában megvárják, míg a vezető el nem szólja magát egy arra alkalmas pillanatban. Innentől kezdve azonban szabad a pálya, hiszen a főnök ezzel kvázi engedélyt adott a csúnya szavak használatára, amit egyesek - már csak az igazodás kedvéért is - magukévá tesznek, mondván, ennyi feszültségoldás jár nekik. Ez azonban nagymértékben személyiségfüggő - mutat rá Juhász Ágnes. Van aki hajlamos rá, van aki kevésbé, de természetesen el is tanulják egymástól az emberek, főleg a gyerekek és a fiatalok. „A legtöbb ember viszont valamilyen szinten tud uralkodni magán, így ha jó benyomást akar kelteni, akkor nem káromkodik. Az emberek általában tudják, hogy a káromkodással megsértik a társas együttélés szabályait. Ugyanakkor vannak olyan szubkultúrák, foglalkozási ás társadalmi csoportok, ahol azt nézik ki maguk közül, aki nem káromkodik. Itt éppen a jó benyomás érdekében - is - káromkodhatnak az emberek. Más esetben viszont jelzésértékű lehet, hogy ki az, aki úgy érzi, megengedheti magának, hogy ily módon agresszíven viselkedjen: például akinek vélt, vagy tényleges hatalma van (főnök), vagy bármilyen szempontból a többiek fölött állónak képzeli magát. Ebben az esetben a kisebb hatalommal bíró nem a felette állóval, hanem az ő alatta állóval fog káromkodni" - magyarázta a pszichológus.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk teljes szövegét itt olvashatja.

Karrier

Támogatott képzések: ami a kecsegtető ígéret mögött van

Az uniós projektekkel kapcsolatban sok ígéret elhangzott az elmúlt években, azt azonban kevesen tudják, hogy e programok és a vonatkozó jogszabályok nincsenek mindig összhangban. Így fordulhatnak elő olyan esetek, hogy a támogatott képzések célja éppen a jelenlegi jogszabályok miatt nem tud, vagy nem az elképzeléseknek megfelelően tud megvalósulni.

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen