szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tartanak általános sztrájkot január 12-én a közszférában dolgozók, mert megállapodott a kormány a szakszervezetekkel.

Varga László, a SZEF elnöke a köztelevízió Nap-kelte című műsorában pénteken elmondta: a megállapodás alapján a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-re meghirdetett sztrájktól. Ez azt jelenti, hogy 2009. január 12-én nem lesz egységes közszolgálati sztrájk. 

A  Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár pénteken hajnali négykor állapodott meg a tizenharmadik havi fizetés megvonását kompenzáló kifizetésekről és néhány apróbb részletkérdésről. 

A részleteket ismertetve Csizmár Gábor a Nap-keltében közölte: 20 szakszervezet írta alá a megállapodást, kettő, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Munkástanácsok) nem. A bruttó 180 ezer forintnál nem többet keresők havi kompenzáció formájában száz százalékig megkapják a 13. havi fizetésüket - jelentette ki.

Csizmár Gábor azt is elmondta, hogy a munkavállalók a bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetük 8, 33 százalékát kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak. 

A 2009-es költségvetésben e célra elkülönített 112 milliárd forintos összeg nem fedezi a megállapodást, az összesen 119 milliárd forintba "került", a fennmaradó részt vélhetően a jövő évi tartalék terhére pótolja majd a kormány.

hvg.hu Vállalkozás

Válság: van alternatíva a 13. havi fizetésre

A jelen gazdasági helyzetben sokan annak is örülnek, ha megtarthatják állásukat, nemhogy 13. havi fizetésről álmodjanak. Persze az is lehet, hogy a munkaadók könnyebben jutalmaznának év végén, ha tudnák: olcsóbban is megúszhatják.

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Gianni a csúcson: NER-celebek kedvenc budai helyén nyit éttermet

Gianni a csúcson: NER-celebek kedvenc budai helyén nyit éttermet