Országos sztrájk Franciaországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Százezrek csatlakoztak csütörtökön a francia szakszervezetek által két hónapon belül második alkalommal meghirdetett általános sztrájkhoz. A tiltakozók Nicolas Sarkozy elnök válságkezelése ellen tüntetnek, és további szociális intézkedéseket követelnek a gazdasági válság következményei és a munkanélküliség enyhítésére.

Az országos tiltakozónapon 213 városban tüntetéseket is szerveznek, amelyekre a szervezők legalább annyi résztvevőt várnak, mint a január 29-i megmozduláson, amikor több mint 2 millióan vonultak utcára országszerte. 

Lyonban már délelőtt a rendőrség szerint 25 ezren, a szervezők szerint 30 ezren, Nizzában 10-25 ezren, Grenoble-ban 35-60 ezren tüntettek, ami a szakszervezetek szerint arra utal, hogy 25 százalékkal nagyobb a mobilizáció, mint januárban.      

Az elnöki hivatal és Francois Fillon kormányfő is kizárta újabb szociális intézkedések lehetőségét a lakossági fogyasztás fellendítésére. Az előző, januári sztrájknap hatására Sarkozy február 18-án csúcstalálkozóra hívta a szociális partnereket, és 2,6 milliárd eurós szociális intézkedéscsomagot tett le az asztalra, ezt azonban a szakszervezetek keveslik.  

A tömegközlekedésben már szerda este megkezdődött a sztrájk, és az a légi közlekedésben is fennakadásokat okoz: csütörtökön a párizsi Orly repülőtéren a járatok harminc százalékát, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain a tíz százalékát törölték, ez a Budapestre közlekedő repülőgépeket is érinti. 
 
A vasutasok 36 százaléka nem vette fel a munkát. Az Állami Vasúttársaság (SNCF) tájékoztatása szerint a szuperexpresszeknek (TGV) a hatvan százaléka indult el, de a London felé közlekedő Eurostar, illetve a brüsszeli Thalys menetrendjében nincsenek fennakadások, hasonlóan a párizsi tömegközlekedéshez, amelynek 95 százaléka működik. A vidéki városokban viszont zavarosabb a helyzet, van, ahol egyáltalán nem járnak a buszok, metrók, villamosok.  

A közalkalmazottak közül elsősorban az oktatásban és az egészségügyben dolgozók sztrájkolnak, ágazatonként 35-60 százalékuk, de a elbocsátásoktól szenvedő magánszektor számos nagyvállalatának (Total, Carrefour, Auchan, Saint-Gobain) dolgozói is részt vesznek a munkabeszüntetésben, csakúgy, mint bankalkalmazottak.  

Franciaországban az év eleje óta ismét 2 millió fölé emelkedett a munkanélküliek száma, és a statisztikai hivatal legalább 300 ezer munkahely megszűnésére számít idén. Ezzel is magyarázható, hogy a különböző felmérések szerint a franciáknak több mint a háromnegyede jogosnak tartja az általános sztrájknapot.