szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában júniusban 11,81 százalékra nőtt a munkanélküliség a májusi 11,39 százalékról, jelentették a szlovák országos munkaügyi hivatalban hétfőn.

A júniusi arány a legmagasabb 2006. január óta. A májusi arány a legmagasabb volt 2006. március óta, vagyis a nagy dél-koreai és francia autóipari beruházások termelésének felfutását megelőző idők óta. Ezzel Szlovákiában ismét az egyik legnagyobb a munkanélküliség az Európai Unióban.

Az EU statisztikai hivatalának utolsó, májusi kimutatása szerint a 27 tagállam közül Észtországban 15,6 százalékos, Írországban 11,7 százalékos, Észtországban 18,7 százalékos, Lettországban 16,3 százalékos, Litvániában 14,3 százalékos, Magyarországon 10,2 százalékos, Szlovákiában 11,1 százalékos volt a munkanélküliség, a többi tagországban 10 százalék alatt maradt az arány.

Az autóipari beruházások felfutása előtt Szlovákia hosszú éveken át volt Európa-bajnok a munkanélküliségben, Lengyelországgal felváltva. A rendszerváltás óta a legkisebb munkanélküliséget tavaly augusztusban mérték Szlovákiában, akkor 7,36 százalékos volt az állástalanok aránya.

MTI Karrier

Tömeges leépítések: 36 ezren veszthetik el állásukat Szlovákiában

Szlovákiában a gazdasági válság okozta tömeges elbocsátások miatt idén csaknem 36 ezer munkahely került veszélybe, és az első félévben ilyen módon már több mint 15 ezren el is vesztették a munkájukat, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken, a gazdasági tárca elemzését idézve.

Lipótváros nem hely, hanem lelkiállapot – ajánló

Lipótváros nem hely, hanem lelkiállapot – ajánló

Heten haltak meg a francia Alpokban lavinabalesetben

Heten haltak meg a francia Alpokban lavinabalesetben

Útonállók az autópályán – 1991. május 8.

Útonállók az autópályán – 1991. május 8.