szerző:
MTI

Perre megy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a Bank of America Corp. (BofA) ellen szabálytalanul kifizetett prémiumok miatt.

A bankházat azzal vádolják, hogy amikor megszerezte a végveszélybe került Merrill Lynch befektetési bankot, akkor engedélyezte összesen 5,8 milliárd dollár prémium kifizetését az alkalmazottak számára. A társaságot a válság örvényeibe kormányzó, 27,6 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó menedzserek - közel 700 fő - fejenként 1 millió dollárt kaptak, és az új tulajdonos minderről hamis adatokat közölt a Merrill részvényeseivel. 
  
A felügyelet kivizsgálta az ügyet, majd megegyezést kötött a BofA-val; a bank vállalta, hogy fizet összesen 33 millió dollár kártérítést a megtévesztett részvényeseknek, de nem ismeri el, hogy vétett volna a közzétételi szabályok ellen. Az illetékes bíróság azonban közbelépett: a megállapodást az "igazság és az erkölcs megtiprásának" nevezte és peres eljárás megindítására kötelezte a felügyeletet. 
 
A SEC hétfőn közölte: "A lehető legnagyobb erővel" a per sikerére koncentrál, és további vádpontokat sorakoztat fel, amennyiben új adatok merülnek fel az eljárás során. A BofA erre reagálva azt közölte, hogy a bíróság előtt is "a lehető legnagyobb erővel" védelmezi majd álláspontját, amely szerint a részvényeseknek nyújtott tájékoztatás mindenben megfelelt az előírásoknak. 

A BofA a közpénzzel feltöltött bankmentő csomagból (TARP) 45 milliárd dollárt kapott. Ebből vásárolta fel az év elején a Merrill Lynch-et, és állami garanciavállalást is kapott. Ugyancsak hétfőn a bank közölte: nem igényli többé az állami kezességet, amelynek ellentételezéseképpen 450 millió dollárt fizet. 
  
Elemzők meglepően magasnak tartják a kezesség megváltásának díját. Felhívják a figyelmet, hogy a BofA szinte menekül az állam ölelő karjaiból, vagyis a közpénzből származó támogatással járó kötöttségektől, például a menedzserprémiumokra vonatkozó korlátozásoktól, és a kezesség megszüntetése az első lépés a béklyóvá lett mentőövtől való szabadulás felé.

MTI Gazdaság

Újabb bankcsődök az Egyesült Államokban

A gazdasági kilátások némi javulása ellenére az Egyesült Államokban újabb bankok mennek csődbe: pénteken négy pénzintézetet zártak be, köztük az egyik legnagyobb regionális bankot, a Texas államban lévő Guaranty Bank of Austint, amelynek 13 milliárd dollár a mérlegfőösszege.

MTI Gazdaság

Eddig az EU GDP-jének 12,6 százalékát költötték bankmentésre a tagok

Az Európai Unió tagországai eddig 2900 milliárd eurót hagytak jóvá bankoknak nyújtott garanciákra, és 313 milliárd eurót a pénzintézetek tőkefeltöltésére, közölte az Európai Bizottság. A jóváhagyott intézkedések az EU összesített hazai össztermékének (GDP) 31,2 százalékát teszik ki, és a tavaly október óta idén július közepéig ténylegesen elköltött összegek is elérik az összes GDP 12,6 százalékát.

hvg.hu Gazdaság

Bankcsődök: itt van 2009 legnagyobb bukása

Az USA-ban továbbra is folyamatosan dőlnek be bankok. Ezúttal az Egyesült Államok déli régiójának egyik legnagyobb bankja, a Colonial BancGroup, ment csődbe, amelyet így az egyik riválisa, a BB&T vásárolt fel. Emellett még további négy bank húzta le a rolót.

MTI Gazdaság

Az USA-ban 89-re nőtt az idei bankcsődök száma

Újabb öt amerikai pénzintézet jutott csődbe a hétvégén a gazdasági válság és a csökkenő ingatlanárak következtében. Ezzel 89-re nőtt az idén csődbe jutott bankok száma z Egyesült Államokban.

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Változékony idő várható

Változékony idő várható