szerző:
hvg.hu

Óhatatlan, hogy egy zárt közösség tagjai, akik napi nyolc órát - vagy ennél is több időt - együtt töltenek, kötődnek egymáshoz, megismerik egymás jó és rossz oldalát, betekintést nyernek a kollektíva tagjainak magánéletébe. Mi történik, ha a munkatásak között gyengéd szálak szövődnek? Tanácsok.

A legtöbb munkavállaló akarva-akaratlanul tanúja volt már két kolléga között kibontakozó románcnak, vagy éppen részese volt ilyennek. A munkahelyi kapcsolatok száma évről-évre nő, a tendenciát már egy 2003-as felmérés kimutatta. A Humánerőforrás Menedzsment Társaság és a CareerJournal.com közös felméréséből kiderült, hogy a HR-esek 64, a munkavállalók 55 százaléka volt már tanúja munkahelyi kapcsolat kialakulásának.

Alig egy évtizeddel ezelőtt a munkahelyen szövődött románcok megítélése még jóval szigorúbb volt, mint manapság, kellemetlen és zavarbaejtő volt, ha kiderült, hogy két kolléga között több van szakmai, baráti kapcsolatnál. A felek sokszor úgy érezhették, meg lettek bélyegezve, az egész cég az ő magánéletükön csámcsog. A főnök és beosztottja között szövődött románcot a legtöbb cégnél a mai napig nem nézik jó szemmel, hiszen nehéz szétválasztani a szakmai és a magánjellegű dolgokat, szinte lehetetlen objektíven megítélni annak a munkáját, akivel az ember megosztja az életét, nem beszélve azokról az előnyökről - fizetésemelés, rugalmas munkaidő, elnézett késések, hibák -, amelyeket a kedvezményezett fél élvez.

Éppen ezért egyes vállalatoknál még ma is az a gyakorlat, hogyha két közvetlen kolléga kapcsolata - akik egy osztályon, egy irodában dolgoznak - túllép a szakmai határokon, egyiküknek távoznia kell. Akadnak olyan cégek, ahol a munkahelyi románcnak semmi és senki nem szab határt, és még akkor sem kerülnek kínos helyzetbe a felek, ha a dolog kitudódik. Az általános vélekedés azért máig tartja magát, eszerint a munkahelyi kapcsolat nem egészséges és hátrányosan befolyásolhatja a felek teljesítőképességét. Ennek ellenére az irodai románc már nem bélyegzi meg a feleket - véli John Haynes, az egyik nagy washingtoni vállalat humánerőforrás-menedzsere.

© sxc.hu
Véleménye szerint a munkahelyi kapcsolatok megítélése azért változott olyan gyorsan, mert a médiában egyre több közszereplő teregeti ki magánéletét - szó szerint  bugyiügyeit -, mutatja meg magát meztelenül vagy éppen intim helyzetben - gondoljunk csak az egyes videómegosztó oldalakon közzétett házi pornófilmekre. Az emberek olyan dolgokat tárnak a nyilvánosság elé, amelyeket egy évtizeddel korábban még igyekeztek titokban tartani. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben pirulnak, ha kitudódik, hogy munkahelyükön találta el őket Ámor nyila.

A növekvő túlórák száma, a kényszerű összezártság napi 8-10 órában, valamint a közös céges rendezvények (kirándulások, tréningek és értekezletek) azzal járnak, hogy az emberek gyorsan megismerik egymást - hamarabb kiderül, milyen a valódi énjük, mint normál körülmények között, ha randevúznának vagy találkozgatnának egymással -, a kötődés pedig villámgyorsan kialakul, a kollégák belelátnak egymás magánéletébe, megosztják egymással gondjaikat. Összemosódik a határ munka és magánélet között: barátságok, szerelmek születnek. De hogyan érdemes kezelni ezeket a kapcsolatokat? Fölmerül a kérdés: mi a teendő, ha kitudódik, hogy két kolléga összetartozik (vagy csak összejár)?

Észrevétlen szálak

Kis éji önvallomás
A napokban bizarr vallomás borzolta a kedélyeket az Egyesült Államokban: a késő esti talkshow királya, David Letterman műsorában bevallotta, megzsarolták. Kétmillió dollárt akartak kisajtolni belőle azért, hogy ne kerüljön nyilvánosságra néhány női stábtaggal folytatott intim viszonya. Egy huszárvágással megoldotta a dolgot, más kérdés, jót tesz-e imidzsének - és a házasságának - az önvallomás.
A kérdés ma már nem az, hogy ki kivel mit csinál munkaidején kívül, sokkal inkább az, hogyan teljesít az irodában, motiválja-e a munkahelyi románc, tud-e ebből profitálni, vagy éppen ellenkezőleg, teljesítménye látványosan romlik, látszik, hogy máshol jár az esze, esetleg nem lehet hozzászólni, nem vesz tudomást a külvilágról. Ilyenkor sürgős segítségre van szükség. A főnök feladata, hogy tisztázza alkalmazottjával, mit enged meg neki és mit nem, mikor jön el a perc, amikor választania kell: rendesen végzi munkáját vagy megrovásban részesül, esetleg szankciók várnak rá. Ebben az esetben csak egyet tehetsz: ha jóban vagy vele, hallgat rád és ad a véleményedre, elbeszélgethetsz vele négyszemközt, felajánlhatod a segítségedet. A többi már rajta múlik.

Lopott csók a konyhában?

Kellemetlen, ha valakire rányitsz a konyhában és olyasminek leszel szemtanúja, ami nem tartozik rád. A lopott csók, gyors ölelés veszélyes a munkahelyen, nem is odavaló (még akkor sem, ha eldugott, kollégák által nem látogatott helyen kerül sor rá), ám tény, hogy sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Ezzel viszont nem csak maguknak, de másoknak is kínos perceket szerezhetnek. A legalapvetőbb dolog, hogy ha két ember gyengéd érzelmeket táplál egymás iránt, nem hoz kellemetlen helyzetbe másokat azzal, hogy nyílt színen nyalja-falja egymást. A munkát és a magánéletet még akkor is szét kell választani, ha a kapcsolatról már mindenki tud a cégnél. Az alapigazság ebben a helyzetben is érvényes: amiről nem tudnak a többiek, az nem fáj nekik. Vagyis, ha nem derül ki az irodában, hogy két kolléga összetartozik, a kérdezősködést is megússzák, és a felelősségrevonást is.  

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Papíron meghallgatták az ügyvédet a győri bíróságon, a valóságban ott sem volt

Papíron meghallgatták az ügyvédet a győri bíróságon, a valóságban ott sem volt