szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenki életében eljöhet a pillanat, amikor úgy érzi, hogy nem bírja tovább jelenlegi munkahelyén. Akadnak, akiket a főnök készít ki, mások a kollégákkal való összetűzéseket vagy a feszített tempót nem bírják. Mikor érdemes továbblépni? Tanácsok.

Még a mindennapi kellemetlenségeket - kukacoskodó ügyfeleket, problémás helyzeteket -, a rutinmunkát, a feszített tempót, az egyre romló munkahelyi hangulatot is elviseli az ember, ha szereti, amit csinál, vagy éppen kell a pénz és nem engedheti meg magának, hogy állás nélkül hónapokig bizonytalanságban éljen. Eljöhet azonban a pillanat, amikor már nem érdemes tűrni, és ideje új lehetőségek után nézni.

Állandó stressz, fáradtság

Álmatlanság, állandó feszültség, ingerlékenység, túlhajszoltság: röviden így összegezhető a „tünetegyüttes”, amit a megfeszített munka okoz. Amikor felriadunk éjjel álmunkból vagy éberen fekszünk, és azon gondolkodunk, másnap mi mindent kell elvégeznünk, ideje riadót fújni. Ha a munkahelyi gondokat hazavisszük és szinte éjjel-nappal aggódunk, vajon nem szúrtunk-e el valamit, ahelyett, hogy kikapcsolódnánk és feltöltődnénk, előbb-utóbb ördögi körben találjuk magunkat, ahol a stressz, a folytonos feszültség egészségügyi problémákat is okozhat. A fej- és hátfájás, a rossz tartásból adódó nyaki, derék vagy gerincfájdalom, a keringési zavarok mind-mind a stressz hozadékai lehetnek. Ha munkánk idegi vagy fizikai megterheléssel jár, szakítsunk időt arra, hogy nap végén levezessük a felgyülemlett feszültséget: sportoljunk, esetleg lazítsunk, töltsük az időt baráti társaságban.

©

Az emberi kapcsolatok leépülése

Amikor a munkahelyi gondokat nem tudjuk száműzni agyunkból, otthon is azokról beszélünk, baráti társaságban állandó téma, hogyan osztott ki minket a főnök, vagy mit mondott a kellemetlenkedő kolléga, biztos, hogy rossz úton járunk. Ideig-óráig a hozzánk közelállók próbálnak segíteni - tanácsot adnak, elmesélik tapasztalataikat, vigasztalnak -, ám egy idő után nekik is unalmas lesz, hogy nem tudunk másra koncentrálni, csak a szakmai kudarcokra. Ilyenkor jó megoldás lehet egy hosszú hétvége vidéken vagy egy hosszabb szabadság, aktív pihenéssel: testmozgással, szabadtéri programokkal. A lényeg, hogy kiszakadjunk a megszokott környezetből, és az új élmények eltereljék gondolatainkat mindennapi bosszúságainkról.

Munkamánia, magány

Szerencsés, aki szereti a munkáját és nem csak azért jár be dolgozni, mert el kell tartania magát vagy a családját. A lelkesedés, lelkiismeretesség - maximalizmus - azonban gyakran visszaüt: amikor a túlórákat már otthoni munkával is megspékeljük, hogy szabadidőnket feláldozva behozzuk „lemaradásunkat”, vagy némi jövedelem-kiegészítésért, elismerésért dolgozunk még egy kicsit munkaidőn túl, fennáll a veszély, hogy szép lassan elidegenítjük magunktól hozzátartozóinkat, barátainkat. Bármennyi a tennivaló, feltöltődésre, emberi kapcsolataink ápolására mindig szakítsunk időt.

Kedvetlenség, érdektelenség

Intő jel, hogy ideje váltani, ha rendszeresen elkésünk reggelente, mert - nem tudatosan, de - húzzuk az időt, hogy minél később kelljen elindulnunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy így összetűzésbe keveredünk főnökünkkel, esetleg azt kockáztatjuk, hogy kirúg. A kedvetlenség, a koncentráció hiánya nemcsak hozzáállásunkat befolyásolja hátrányosan, hanem hatékonyságunkat, termelékenységünket is. Ilyenkor érdemes legalább egy ösztönző dologra koncentrálni - új kihívásra, esetleg egy kollégára, akivel jól kijövünk. Ha hiányzik a motiváció, hosszú távon nem tudunk majd helytállni, ez pedig újabb problémákhoz vezethet. Az ingerlékeny kollégától, aki nem tudja, vagy nem akarja kezelni a felmerülő problémákat, szándékosan konfrontálódik, még akkor is, ha a többieket zavarja viselkedésével, mindenki menekül.

hvg.hu Karrier

Ki van rúgva!

Amikor a főnök azzal keres meg minket, hogy beszélni szeretne velünk, négyszemközt, vagy csörög a telefon és a vállalat HR-ese jelentkezik, mondván, menjünk fel hozzá, rossz jel. Többnyire ezzel veszi kezdetét az elbocsátási procedúra. Mi a teendő ilyenkor? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Álomkarrier: 11 tipp, mi kell a sikerhez

Mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk a szakmánkban? Hogy a napi hajtás mellett időnk és energiánk is maradjon az új feladatokra? Hogy meglegyen a motiváció, ami előrelendít? Tippek.

hvg.hu Karrier

Árulkodó jelek: mit nem tud a főnök, ha nő?

Elég egy ideges kézrándulás, egy gondosan tekergetett hajtincs vagy az arcunkra fagyó mosoly ahhoz, hogy kifejezzük bizonytalanságunkat. Vezetők esetében ezek az apróságok tekintélyromboló óriásokká nőhetik ki magukat. Mire érdemes figyelniük a nőknek, ha vezető pozíciót töltenek be? Tanácsok.

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte