szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Somogyban több mint 6 százalékkal, összesen mintegy 1500-zal nőtt a munkanélküliek száma az elmúlt hónapban, ugyanakkor a regisztrált létszám 4,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.

A december végi zárónapon nyilvántartott 26 639 somogyi álláskereső a gazdaságilag aktív népesség 19,5 százalékát tette ki, ami az országos adatnál 6 százalékponttal volt kedvezőtlenebb, s ezzel a megyék rangsorában Somogy a 15. helyen állt. A regisztrált állástalanok 52,5 százaléka férfi, ami 8,3 százalékkal volt több az előző hónapinál, 7 százalékkal viszont kevesebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az állást kereső nők száma a múlt év utolsó hónapjában 3,7 százalékkal emelkedett, az előző évhez képest azonban 1,6 százalékkal csökkent.

A munkaügyi központ jelentése szerint a somogyi álláskeresők elhelyezkedési esélyeit rontja, hogy a legtöbben - 45 százalék feletti arányban - legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A regisztrációban szereplők mintegy 30 százaléka szakmunkásként, 20 százalékuk érettségivel, 3,3 százalékuk pedig diplomával szeretett volna elhelyezkedni. Az előző hónaphoz viszonyítva mind a négy iskolai végzettség szerinti csoportba tartozók, míg az előző év azonos időszakához képest csak a diplomás álláskeresők száma nőtt.

A regisztráltak 34 százaléka legalább egy éve álláskereső, ami 1,5 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest, ám az egy évvel korábbinál 2,8 százalékkal alacsonyabb. Számuk december végén meghaladta a 9 ezret. Az álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a siófoki és a kaposvári körzetben a legkedvezőbb - a megyei átlag alatt van -, míg a csurgói és a barcsi térségben elérte, illetve meghaladta a 26 százalékot. A megyében december végén 241 betöltetlen álláshely szerepelt a nyilvántartásban.

MTI Karrier

A magyarok 18 százaléka állást keres

A magyar lakosság 18 százaléka keresett aktívan állást az elmúlt egy évben, és a következő tizenkét hónapban még ennél is többen - a megkérdezettek 19 százaléka - számít arra, hogy munkalehetőséget keres - derül ki a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon