szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkésve ugyan, de Olaszország is megnyitotta a külföldi kutatók munkáját segítő Euraxess internetes portálját. A honlap hasznos információkkal szolgál az Itáliában rövidebb vagy hosszabb ideig dolgozó magyar kutatók számára is.

Az olaszországi egyetemeken és kutatóközpontokban ösztöndíjjal vagy más szerződéssel dolgozó külföldi kutatóknak segít a május 23-tól működő Euroaxess.it honlap. Az európai kutatói mobilitást ösztönző program magyar nyelvű, de angolul is konzultálható honlapja megelőzte a csak mostanra elkészült olaszt, mely egy nyelven, angolul szolgáltat hasznos információkat az Itáliába készülő európai kutatóknak elsősorban arról, “hogyan éljék túl az itáliai bürokrácia csapdáit” - írta az Euroaxess olasz lehetőségeiről a La Repubblica napilap. 

Az olasz kultúrát és tudományt jól ismerő külföldi tudósok ezen a portálon nem csak az ösztöndíj- és álláslehetőségeket találják meg; segítséget kapnak a mindennapi problémák megoldásához is. Arról, hogy Olaszországba költözve hogyan fizessenek adót, miként működik az olasz egészségügy, melyek a munkaügyi előírások, hogyan lehet lakást bérelni és hogyan írathatják be gyerekeiket az olasz iskolába. A honlap röviden összefoglalja az olasz történelmet az ógörög gyarmatosítóktól egészen a Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozatig, vagyis a tizenhét évvel ezelőtti eseményekig. Az utóbbi évek történéseit nem kötjük a külföldiek orrára - jegyezte meg a napilap. 

Magyarországról egyedül Rómába évente több mint harminc ösztöndíjas és kutató érkezik, ennek a számnak közel fele képzőművészeti ösztöndíj - tudta meg az MTI a Római Magyar Akadémiától.

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak