"Azzal biztatnak, hogy nem esik bántódásunk" - bajban vannak a kisegyházak iskolái

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egyházi státusza mellett oktatási intézménye kiegészítő állami támogatását is elveszítheti több vallási közösség, ha a parlament elfogadja az új egyházi törvényt. Összesen három általános iskola és gimnázium kerülhet bajba - ha nem kapnak segítséget, fél év múlva be kell zárniuk.

Négy éve működik a Borsod megyei Sajókazán a halmozottan hátrányos helyzetű diákok oktatásával foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium – az intézményt a buddhista Dzsaj Bhím Közösség működteti, amely az új egyházi törvény alapján elveszítené egyházi minősítését, így elesne az egyházi iskoláknak járó kiegészítő állami normatívától.

„A költségvetésünk feléről kellene lemondanunk, ami azt jelentené, hogy be kell zárni az iskolát” – mondta a buddhista közösség elnöke. Orsós János szerint a hazai történelmi egyházak az általuk fenntartott iskolákban többnyire elitképzést végeznek, intézményeikben tíz százalék alatti a hátrányos helyzetű diákok aránya. „Mi vagyunk az egyetlen olyan egyház Magyarországon, amely halmozottan hátrányos, cigány fiatalok oktatását tűzte ki célul. Ebben a térségben az érettségizettek aránya nem éri el az egy százalékot” – magyarázta. Orsós János szerint a diákok kilátástalan helyzetbe kerülnének, ha bezárnák a gimnáziumot. „A Borsod megyei fideszes képviselők azzal biztatnak, hogy nem esik bántódásunk” – tette hozzá.

Az új egyházi törvény hatályba lépésével még több, iskolát is működtető vallási csoport veszítené el az egyházi minősítést. Hogy pontosan hol és kiket érinthet a változás, elolvashatja az eduline.hu-n.