Tényleg olyan kevés a nők fizetése a férfiakéhoz képest?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csupán Szlovéniában és Spanyolországban kisebb a nők kereseti hátránya a férfiakhoz képest, mint Magyarországon - írja az ado.hu.

Előkelő helyet foglal el Magyarország a fejlett országok mezőnyében a nők anyagi megbecsülése tekintetében az ado.hu cikke szerint. A KSH országjelentésében publikált  összehasonlítható adatok szerint a vizsgált 25 OECD-ország közül csupán kettőben kisebb a 25–64 éves nők kereseti lemaradása a férfiakhoz képest, mint nálunk. Szlovéniában a legjobb a helyzet, ott a nők főmunkaidős éves átlagkeresete mindössze 7 százalékos hátrányt tükröz.

Ezen kívül a 15 százalékos mínuszt felmutató Magyarországnál még Spanyolország minősíthető „emancipáltabbnak”, ahol 12 százalékon áll ez a mutató. A 22 százalékos OECD-átlagtól messze elmarad ugyanakkor a 39 százalékos leszakadást felmutató Dél-Korea, de például Csehország, Szlovákia és az Egyesült Államok is a mínusz 27–30 százalékos sávba esik.

A nők fizetése iskolai végzettség és kor szerint vizsgálva Szlovéniában és Magyarországon meg is haladja valamelyest a férfiakét, de ez kizárólag az idősebb generációkra (55–64 évesekre), valamint a középfoknál magasabb végzettségű nem diplomás nőkre igaz.

A KSH szerint egyébként se a nők, se a férfiak fizetése nem túl magas Magyarországon, az erősebb nem átlagát csak az húzza fel, hogy jóval több férfi dolgozik vezető beosztásban.